Francja, Europa i ONZ szukają sposobów na uniknięcie kryzysu żywnościowego spowodowanego wojną rosyjską na Ukrainie.
O tym czytamy w oświadczeniu po spotkaniu francuskiego ministra spraw zagranicznych Jean-Yvesa Le Driana, francuskiego ministra rolnictwa i żywności Juliena Denormandi oraz unijnego komisarza ds. zarządzania kryzysowego Janeza Lenarcica z dyrektorem wykonawczym Światowego Programu Żywnościowego Davidem Beazleyem, donosi Ukrin .
Zwraca się uwagę, że spotkanie było poświęcone „rozwadze dramatycznych konsekwencji wojny na Ukrainie dla bezpieczeństwa żywnościowego, zwłaszcza dla krajów rozwijających się i najsłabszych krajów świata”.
Ministrowie, komisarz UE i dyrektor wykonawczy PAM wyrazili głębokie zaniepokojenie pogarszającym się bezpieczeństwem żywnościowym na świecie. Z zadowoleniem przyjęli decyzję Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 8 kwietnia w sprawie konsekwencji wojny na Ukrainie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i wezwali społeczność międzynarodową do podjęcia wszelkich wysiłków na rzecz wsparcia najbardziej dotkniętych krajów, które ponoszą nieproporcjonalną ciężar.
Autorzy komunikatu wyrazili wolę wypracowania wspólnej i szybkiej reakcji na ten kryzys ze wszystkimi chętnymi partnerami. Przykładem tego jest struktura Misji Żywności i Rolnictwa (FARM). Zorganizowana wokół trzech filarów (handel, solidarność i produkcja), ta inicjatywa, przedstawiona przez Radę Europejską, będzie promować swobodny przepływ towarów i wymianę rolną oraz wspierać PAM w jej wysiłkach na rzecz zapewnienia najsłabszym krajom dostępu do żywności po przystępnych cenach. na równych zasadach.
Przyczyni się to do zrównoważonej lokalnej i regionalnej produkcji żywności w celu utrzymania żywności i bezpieczeństwa żywnościowego tych krajów w dłuższej perspektywie. Jednocześnie podkreśla potrzebę większych wysiłków i zasobów w celu zaspokojenia krótkoterminowych potrzeb humanitarnych najsłabszych populacji świata.
Ministrowie, Komisarz Europejski i Dyrektor Wykonawczy PAM będą kontynuować dogłębne konsultacje na temat globalnego monitorowania bezpieczeństwa żywnościowego oraz wdrażania inicjatywy FARM w ścisłej współpracy ze wszystkimi partnerami i odpowiednimi organizacjami międzynarodowymi.
Według Human Rights Watch rosyjska inwazja na Ukrainę zaostrzyła kryzys żywnościowy na Bliskim Wschodzie iw Afryce Północnej.
W szczególności Liban otrzymuje 80% pszenicy z Ukrainy; Egipt kupuje pszenicę oraz duże ilości oleju; Libia importuje ponad 40% pszenicy z Ukrainy; Jemen – nie mniej niż 27%. Ponadto władze północno-zachodniej Syrii zaopatrują region w pszenicę i mąkę skupowaną przez Turcję, ale ta druga importuje też 90% pszenicy z Ukrainy.