Hiszpańscy hodowcy bydła ostrzegli, że susza, ekstremalne upały i rosnące ceny energii mogą doprowadzić do wzrostu cen mięsa – podało Telecinco.
„Upały i susze przyczyniają się do wzrostu cen energii i wielu innych trudności uderzających w sektor rolniczy” – czytamy w raporcie.
Zauważono, że pasterzom bydła brakuje wody do karmienia zwierząt, ponieważ 80 proc. stawów przeznaczonych do tego celu wyschło. W wyniku braku wody zwierzęta cierpią na stres cieplny, a to prowadzi do zmniejszenia ilości produkowanego przez nie mleka i mięsa.
Aby zwierzęta łatwiej znosiły upały, niektórzy hodowcy bydła instalują wentylatory, co wiąże się ze znacznym wzrostem kosztów i tak już drogiej energii elektrycznej.
POLECAMY: Holenderski hodowca bydła mlecznego musi zabić 95 procent swoich krów
W lipcu w Hiszpanii panowała ekstremalna fala upałów. Średnia temperatura w całej Hiszpanii wynosiła około 38-40°C.