Close Menu
Lega ArtisLega Artis
  • Strona główna
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
Facebook X (Twitter) Instagram
Lega ArtisLega Artis
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Wydarzenia dnia
Lega ArtisLega Artis
Home - Aktualności z kraju - Salmonella w polskim mięsie. Ogłoszono wycofanie produktów
Aktualności z kraju

Salmonella w polskim mięsie. Ogłoszono wycofanie produktów

Ignacy Michałowski26 czerwca 2025Brak komentarzy
Facebook Twitter Telegram WhatsApp
Google News
Google News
UwagaPilne
Uwaga

W samym środku przygotowań do wakacyjnego sezonu, służby sanitarne Cypru ogłosiły alarm. W jednej z partii mrożonego mięsa sprowadzonego z Polski wykryto bakterię Salmonella enteritidis. W efekcie produkt został natychmiast wycofany z rynku, a konsumenci – w tym turyści z Polski – otrzymali oficjalne ostrzeżenie.

Zakażony produkt z Polski. Reakcja była natychmiastowa

Ministerstwo Zdrowia Republiki Cypryjskiej wydało oficjalny komunikat w sprawie wykrycia bakterii salmonelli w produkcie pochodzącym z Polski. Chodzi o filet z piersi kaczki ze skórą, klasa A, surowy, głęboko mrożony, opakowanie o masie 624 g (waga może się różnić).

Numer partii: 2407930679
Data minimalnej trwałości: wszystkie do 19 marca 2026 roku

Po przeprowadzonych badaniach laboratoryjnych, w jednej z partii mięsa wykryto obecność bakterii Salmonella enteritidis – patogenu znanego z wywoływania ostrych zatruć pokarmowych i stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Turystyczny raj na celowniku Polaków

Cypr to od lat jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wśród polskich turystów. Wysokie temperatury, dogodna infrastruktura turystyczna i stosunkowo przystępne ceny przyciągają latem tysiące Polaków.

Fakt, że zagrożenie związane z salmonellą dotyczy produktu pochodzącego z Polski, może budzić niepokój wśród urlopowiczów, którzy korzystają z lokalnych sklepów oferujących importowaną żywność.

Działania prewencyjne i ostrzeżenie dla konsumentów

Po wykryciu nieprawidłowości cypryjskie służby sanitarne i weterynaryjne natychmiast rozpoczęły działania mające na celu ustalenie źródła skażenia oraz zablokowanie dalszej dystrybucji zakażonego towaru.

Ostrzeżenie zostało skierowane do wszystkich konsumentów, którzy mogli zakupić produkt. Służby apelują, by:

  • Nie spożywać mięsa z wskazanej partii
  • Zwrócić produkt do punktu zakupu, jeśli to możliwe
  • Skontaktować się z lekarzem w przypadku pojawienia się objawów zatrucia

Nie podano jeszcze informacji, czy produkt mógł trafić także do innych państw, jednak służby zapowiedziały dalsze kontrole i rozszerzone postępowanie wyjaśniające.

Salmonella – bakteria, która nie odpuszcza

Salmonella enteritidis to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych w Europie. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj na skutek spożycia niedogotowanego lub niewłaściwie przechowywanego mięsa, jaj czy produktów mlecznych.

Objawy zakażenia pojawiają się zwykle w ciągu kilku godzin i obejmują:

  • gorączkę
  • silne bóle brzucha
  • biegunkę
  • nudności i wymioty

W przypadku osób starszych, dzieci i pacjentów z osłabioną odpornością zakażenie może prowadzić do ciężkich powikłań, wymagających hospitalizacji.

Znaczenie dla konsumentów i reputacji eksportowej

Wycofanie produktu z obrotu na Cyprze to uderzenie nie tylko w bezpieczeństwo konsumentów, ale również w wizerunek polskiej branży spożywczej. Polska jest jednym z czołowych eksporterów mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a każda taka sytuacja może mieć realne konsekwencje handlowe.

Choć obecnie mowa o jednej partii konkretnego produktu, tego typu zdarzenia mogą wpłynąć na zwiększenie częstotliwości kontroli sanitarno-weterynaryjnych na granicach oraz wzrost kosztów eksportu w przyszłości.

Podsumowanie i zalecenia

Do czasu zakończenia dochodzenia służb sanitarnych konsumenci – w tym turyści wypoczywający na Cyprze – powinni:

  • Uważnie sprawdzać pochodzenie mięsa przed zakupem
  • Zwracać uwagę na numery partii i daty trwałości
  • Przestrzegać zasad higieny w kuchni, szczególnie podczas przygotowywania drobiu

Przypadek zakażonego mięsa przypomina, jak ważna jest skuteczna kontrola jakości żywności w łańcuchu produkcji i dystrybucji – zarówno dla zdrowia konsumentów, jak i dla reputacji producentów na rynku międzynarodowym.

MIĘSO polski produkt wycofany salmonella
Google News Icon

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share. Facebook Twitter Email Telegram WhatsApp
Avatar of Ignacy Michałowski
Ignacy Michałowski
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

Add A Comment

Napisz Komentarz Anuluj dodawanie

Ostatnie Wpisy
Sklep

Czy 7 grudnia to niedziela handlowa? Sprawdzamy oficjalny kalendarz na 2025 rok

5 grudnia 2025
Telefon

Telefon eksplodował w rękach nastolatka. 8 osób w szpitalu, pilna akcja służb w Ropczycach

4 grudnia 2025
Pilne

Atak piratów na gazowiec: Polak wśród 9 uprowadzonych. MSZ potwierdza, trwa walka o uwolnienie

4 grudnia 2025
Reklama

Na portalu Lega Artis znajdziesz najważniejsze wiadomości z Polski i świata. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami, które mają znaczenie.

Facebook X (Twitter) RSS
Polecane serwisy
newsnadzis.pl newsnadzis.pl
plotkosfera.pl plotkosfera.pl
PRZYDATNE LINKI
  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Nasi Autorzy
  • Mapa Strony
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Copyright © Lega Artis 2025 - Zaufane wiadomości i Wiarygodne dziennikarstwo
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka Prywatności

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.