Close Menu
Lega ArtisLega Artis
  • Strona główna
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
Facebook X (Twitter) Instagram
Lega ArtisLega Artis
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Wydarzenia dnia
Lega ArtisLega Artis
Home - Aktualności z kraju - Koniec z tanimi kebabami. Właściciele ostrzegają przed podwyżkami
Aktualności z kraju

Koniec z tanimi kebabami. Właściciele ostrzegają przed podwyżkami

Ignacy Michałowski12 października 2022Jeden komentarz
Facebook Twitter Telegram WhatsApp
Google News
Google News
kebab

Właściciele lokali gastronomicznych z kebabem stoją przed dylematem, czy podnieść znacząco ceny produktów, czy zakończyć działalność. Wszystkiemu winna jest drożyzna.

Właściciele lokali z kebabami to kolejni przedsiębiorcy, którzy w obliczu kryzysu inflacyjnego i energetycznego są postawieni pod ścianą. Przedsiębiorcy odczuwają podwyżki cen produktów spożywczych, a także energii. Półprodukty potrzebne do przyrządzenia kebaba rosną z tygodnia na tydzień.

„Kto tyle zapłaci za kebab?”

O problemach z utrzymaniem biznesu mówią głośno właściciele lokali m.in. w Sosnowcu, Krośnie, Bydgoszczy czy Koszalinie. Jednak zła sytuacja na rynku dotyczy lokali w całej Polsce. Przedsiębiorca z Sosnowca, Dawid Goławski, od pięciu miesięcy prowadzi lokal z kebabem. Jak sam mówi, biznes szedł na początku dobrze. Rosnące ceny zmuszą go jednak prawdopodobnie do zamknięcia lokalu.

— Szacowałem, że abym mógł przetrwać, to musiałbym podnieść cenę droższego kebaba o 15 zł, do poziomu 40 zł. Tylko kto tyle zapłaci za kebab? Z tygodnia na tydzień rośnie cena jogurtów, majonezu, oleju. Teraz dojdą podwyżki za prąd — mówił, cytowany przez „Gazetę Wyborczą”, podczas spotkania przedsiębiorców z prezydentem Sosnowca.

Informacje o lokalach gastronomicznych, które nie przetrwały drożyzny napływają codziennie z całej Polski. Część przedsiębiorców podnosi ceny produktów, ale liczy się z odpływem klientów. Alternatywą jest niestety tylko zawieszenie działalności. Jeszcze niedawno kebab był symbolem taniego i szybkiego posiłku, ale już wkrótce może się to zmienić.

sc: Sosnowiec/Wyborcza.pl

jedzenie kebab
Google News Icon

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share. Facebook Twitter Email Telegram WhatsApp
Avatar of Ignacy Michałowski
Ignacy Michałowski
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

View 1 Comment

Jeden komentarz

  1. Avatar of Anna
    Anna on 12 października 2022 16:48

    Kebab to turecka potrawa, a w zasadzie arabska, Islam, mała szkodliwość gdy zniknie z Polski.

    Reply

Napisz Komentarz Anuluj dodawanie

Ostatnie Wpisy
Sklep

Czy 7 grudnia to niedziela handlowa? Sprawdzamy oficjalny kalendarz na 2025 rok

5 grudnia 2025
Telefon

Telefon eksplodował w rękach nastolatka. 8 osób w szpitalu, pilna akcja służb w Ropczycach

4 grudnia 2025
Pilne

Atak piratów na gazowiec: Polak wśród 9 uprowadzonych. MSZ potwierdza, trwa walka o uwolnienie

4 grudnia 2025
Reklama

Na portalu Lega Artis znajdziesz najważniejsze wiadomości z Polski i świata. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami, które mają znaczenie.

Facebook X (Twitter) RSS
Polecane serwisy
newsnadzis.pl newsnadzis.pl
plotkosfera.pl plotkosfera.pl
PRZYDATNE LINKI
  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Nasi Autorzy
  • Mapa Strony
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Copyright © Lega Artis 2025 - Zaufane wiadomości i Wiarygodne dziennikarstwo
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka Prywatności

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.