Close Menu
Lega ArtisLega Artis
  • Strona główna
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
Facebook X (Twitter) Instagram
Lega ArtisLega Artis
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Wydarzenia dnia
Lega ArtisLega Artis
Home - Aktualności z kraju - Mięso z probówki wkrótce trafi do Polskich sklepów
Aktualności z kraju

Mięso z probówki wkrótce trafi do Polskich sklepów

Ignacy Michałowski5 maja 2023Jeden komentarz
Facebook Twitter Telegram WhatsApp
Google News
Google News
Mieso
Mięso

Mięso z probówki, czyli mięso wyhodowane w laboratorium, bez konieczności hodowli zwierząt, stało się jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów w dziedzinie żywności i rolnictwa. Teraz jednak, po wielu latach badań i rozwoju technologicznego, mięso z probówki jest gotowe na komercyjne wprowadzenie na rynek, w tym do Polski.

Ta nowa forma mięsa jest wyhodowana z komórek zwierzęcych, które są pobierane z żywych zwierząt, ale nie ma potrzeby hodowli całości zwierzęcia. Komórki te są następnie hodowane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych, bez konieczności stosowania antybiotyków, hormonów czy innych substancji, które często są stosowane w przemyśle mięsnym.

Mięso z probówki ma potencjalnie wiele korzyści, w tym ograniczenie ilości emisji gazów cieplarnianych, zmniejszenie potrzeby hodowli zwierząt, a co za tym idzie, zmniejszenie potrzeby stosowania antybiotyków i hormonów, które mają negatywny wpływ na środowisko i zdrowie ludzi.

Pomimo tych korzyści, wprowadzenie mięsa z probówki na rynek spotyka się z pewnymi trudnościami. Jedną z nich jest cena, która wciąż jest znacznie wyższa niż tradycyjne mięso, ale z czasem może się to zmienić wraz z rozwojem technologii i skalą produkcji. Inną kwestią jest zaakceptowanie przez konsumentów tej nowej formy mięsa, która wciąż budzi wiele kontrowersji i wątpliwości.

Wprowadzenie mięsa z probówki do Polski może być ważnym krokiem w rozwoju nowoczesnej i zrównoważonej produkcji żywności. Jednak, zanim mięso z probówki stanie się powszechne w Polsce, będzie potrzebna szeroka debata społeczna, aby wyjaśnić korzyści i ryzyka związane z tą technologią i przekonać konsumentów do jej zaakceptowania.

Polska firma rozpoczyna hodowlę mięsa z probówki

LabFarm to pierwsza firma w Polsce, która postanowiła podjąć się hodowli i wprowadzenia do obrotu mięsa z probówki. Trwają prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego.

Laboratorium, które mieści się na warszawskim Wilanowie, powstało z inicjatywy Jarosława Krzyżanowskiego, który jest twórcą drobiarskiej grupy KPS, oraz Wiesława Macherzyńskiego, pełniącego w LabFarm funkcję COO, podaje serwis rp.pl. W swoich szeregach firma ma też pasjonatów i doświadczonych naukowców. 

Przedsiębiorstwo uruchomiło laboratorium w grudniu zeszłego roku. Pierwszym etapem projektu hodowli mięsa pobranego od żywego zwierzęcia są prace badawcze. Mają one trwać dwa lata, informuje money.pl. W trakcie prac badawczych naukowcy mają zamiar przeprowadzić hodowlę komórek mięsa w bioreaktorach o pojemności do 200 l. 

Wszystko rozpocznie się od pobrania komórek od starannie dobranego zwierzęcia. Potrzebny jest tłuszcz, mięśnie i inne komórki. Pobrana próbka zostanie przetestowana i wyselekcjonowane zostaną komórki, które idealnie nadadzą się do wyhodowania z nich pełnowartościowego i etycznego mięsa – czytamy

Poza tym specjaliści będą mieli za zadanie opracowanie procedur niezbędnych do tego, aby humanitarną hodowlę rozwinąć na skalę przemysłową.

– Mięso komórkowe pojawi się na sklepowych półkach i talerzach Polaków — twierdzi Wiesław Macherzyński.

Kolejnym etapem działania firmy ma być utworzenie centrum badawczego nowoczesnych technologii. Ma ono stanąć w Pionkach, a linia pilotażowa miałaby ruszyć w 2025 r. Jak powiedział Wiesław Macherzyński w rozmowie z PAP, kolejny etap prac będzie w dużej mierze uzależniony od efektów aktualnie prowadzonej fazy badawczej. 
 

Spółka informuje, że pozyskane w humanitarny sposób komórki do hodowli mięsa trafią do bioreaktora, gdzie panują specjalne warunki sprzyjające ich wzrostowi. Na początku firma chce przetestować hodowlę komórek drobiowych. Tak pozyskiwane mięso ma być wzbogacone o odpowiednie substancje odżywcze, a do tego nie będzie związane z koniecznością utylizacji produktów ubocznych, takich jak kości, pióra czy skóry.

Wiesław Macherzyński podkreśla, że cena mięsa komórkowego już spadła do 28 dolarów, a w przyszłości będzie taniej.

– Mięso komórkowe, to produkt dobry dla wszystkich. Dla ludzi, zwierząt i dla planety — wskazuje.

Polacy chcą spróbować mięsa z probówki

Ok. 34 proc. ankietowanych Polaków jest zdania, że hodowla zwierząt powinna zostać ograniczona ze względu na jej skutki dla środowiska i klimatu, a 63 proc. respondentów potwierdziło, że spróbowałoby mięsa komórkowego, podaje money.pl. Dyrektor Macherzyński powołał się ponadto na raport Atlas Zwierząt 2022. Wynika z niego, że wśród osób w przedziale wiekowym 18-24, całkowicie bezmięsną dietę deklaruje 10 proc. 

Poza tym aż 27 proc. badanych oświadcza, że być może w przyszłości ograniczy spożycie mięsa. Całkowitą rezygnację z takiej formy jedzenia zakłada 4 proc. Współczucie dla zwierząt oraz przeświadczenie, że ograniczenie spożycia mięsa jest sprzyjające dla dbania o klimat, wyraża odpowiednio 74 proc. i 72 proc. wegetarian i wegetarianek oraz 48 proc. i 40 proc. osób ograniczających spożycie mięsa.

W krajach rozwijających się rośnie natomiast popyt na mięso ze względu na rosnącą populację. Sprawi to, że globalnie popyt na mięso wzrośnie o 73 proc. do roku 2050. Branża rolno-spożywcza będzie musiała więc nawet dwukrotnie zwiększyć swoją wydajność, żeby sprostać takim wyzwaniom. Produkcja mięsa wraz z uprawą paszy zajmuje ok. 80 proc. całkowitych gruntów rolnych i odpowiada za 1/5 wszystkich gazów cieplarnianych wytwarzanych przez ludzkość. 

Jak obliczył Marco Springmann, naukowiec z Uniwersytetu w Oksfordzie, przejście na dietę roślinną mogłoby zmniejszyć w skali globalnej emisje gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa nawet o 73%. Mięso z probówki może być więc odpowiedzią na zapotrzebowanie na ten rodzaj posiłku, przy jednoczesnym ograniczeniu zniszczeń klimatu.

mięso probówki
Google News Icon

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share. Facebook Twitter Email Telegram WhatsApp
Avatar of Ignacy Michałowski
Ignacy Michałowski
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

View 1 Comment

Jeden komentarz

  1. Avatar of Barry
    Barry on 5 maja 2023 21:25

    Wypisdolic gnoi od Gatesa. To on hoduje w Ameryce południowej padlinę plastikową. Niech te koszerne żrą pcv i robaki . Coorvy gudłaje

    Reply

Napisz Komentarz Anuluj dodawanie

Ostatnie Wpisy
Sklep

Czy 7 grudnia to niedziela handlowa? Sprawdzamy oficjalny kalendarz na 2025 rok

5 grudnia 2025
Telefon

Telefon eksplodował w rękach nastolatka. 8 osób w szpitalu, pilna akcja służb w Ropczycach

4 grudnia 2025
Pilne

Atak piratów na gazowiec: Polak wśród 9 uprowadzonych. MSZ potwierdza, trwa walka o uwolnienie

4 grudnia 2025
Reklama

Na portalu Lega Artis znajdziesz najważniejsze wiadomości z Polski i świata. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami, które mają znaczenie.

Facebook X (Twitter) RSS
Polecane serwisy
newsnadzis.pl newsnadzis.pl
plotkosfera.pl plotkosfera.pl
PRZYDATNE LINKI
  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Nasi Autorzy
  • Mapa Strony
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Copyright © Lega Artis 2025 - Zaufane wiadomości i Wiarygodne dziennikarstwo
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka Prywatności

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.