Close Menu
Lega ArtisLega Artis
  • Strona główna
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
Facebook X (Twitter) Instagram
Lega ArtisLega Artis
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Wydarzenia dnia
Lega ArtisLega Artis
Home - Aktualności z kraju - W sklepach pojawiła się nowość – łosoś z drukarki 3D!
Aktualności z kraju

W sklepach pojawiła się nowość – łosoś z drukarki 3D!

Ignacy Michałowski22 września 2023Brak komentarzy
Facebook Twitter Telegram WhatsApp
Google News
Google News
LososRyba

Łosoś wydrukowany w technologii 3D to innowacyjna propozycja firmy Revo Foods, która zadebiutowała na rynku żywności ekologicznej w Wiedniu na targu „Pflanzilla”, będącym częścią grupy Rewe. Produkt noszący nazwę „The Filet” to wegański odpowiednik łososiowego fileta i został wprowadzony na rynek w miniony czwartek, zdobywając uznanie konsumentów.

Dla klientów z Niemiec dostępność „The Filet” jest już możliwa za pośrednictwem sklepu internetowego Revo Foods. Ponadto, obecnie firma prowadzi negocjacje w celu wprowadzenia tego innowacyjnego produktu do supermarketów – jak podkreśliła rzeczniczka Revo Foods w rozmowie z magazynem FOCUS. Warto dodać, że w przeszłości firma ta opracowała również wegańską wersję wędzonego łososia oraz pastę z tuńczyka, które trafiły do supermarketów w różnych regionach Europy. Działania te podkreślają zaangażowanie firmy w rozwijanie innowacyjnych alternatyw dla tradycyjnych produktów spożywczych.

Łosoś z drukarki 3D. Ten wynalazek trafił na niemiecki rynek

Tradycyjne technologie nie są jeszcze w stanie dokładnie oddać smaku i konsystencji autentycznego łososiowego fileta – podano w oficjalnym oświadczeniu. W związku z tym firma zdecydowała się poszukać nowych metod produkcji, a rozwiązaniem okazał się druk 3D. Dzięki tej technologii możliwe jest tworzenie bardziej zaawansowanych alternatyw dla tradycyjnych filetów rybnych, zachowujących soczystość i charakterystyczną strukturę włókien. Robin Sims, dyrektor generalny firmy Revo Foods, określił to jako „rewolucję kreatywną”, umożliwiającą tworzenie zupełnie nowych, skomplikowanych produktów.

Podstawowym składnikiem wegańskiego fileta jest mykoproteina pozyskiwana z grzybów strzępkowych. Firma twierdzi, że ten produkt jest również bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy oraz zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.

DRUKARKA 3D łosoś sklepy
Google News Icon

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share. Facebook Twitter Email Telegram WhatsApp
Avatar of Ignacy Michałowski
Ignacy Michałowski
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

Add A Comment

Napisz Komentarz Anuluj dodawanie

Ostatnie Wpisy
Telefon

Telefon eksplodował w rękach nastolatka. 8 osób w szpitalu, pilna akcja służb w Ropczycach

4 grudnia 2025
Pilne

Atak piratów na gazowiec: Polak wśród 9 uprowadzonych. MSZ potwierdza, trwa walka o uwolnienie

4 grudnia 2025
Wigilia

Polsat ujawnia datę „Kevina”. Miliony Polaków znów zasiądą przed TV w Wigilię 2025.

4 grudnia 2025
Reklama

Na portalu Lega Artis znajdziesz najważniejsze wiadomości z Polski i świata. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami, które mają znaczenie.

Facebook X (Twitter) RSS
Polecane serwisy
newsnadzis.pl newsnadzis.pl
plotkosfera.pl plotkosfera.pl
PRZYDATNE LINKI
  • Strona główna
  • O Nas
  • Kontakt
  • Nasi Autorzy
  • Mapa Strony
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Copyright © Lega Artis 2025 - Zaufane wiadomości i Wiarygodne dziennikarstwo
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka Prywatności

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.