W zależności od tego, gdzie mieszkasz, mogą wystąpić niedobory żywności, gdy zbliżamy się do lata. Teraz jest idealny czas na zaopatrzenie się w świeże lokalne produkty, gdy rozpoczyna się sezon wegetacyjny.
Większość z nas nie zastanawia się dwa razy przed pójściem do sklepu, gdy potrzebujemy artykułów spożywczych. Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania tego, czego potrzebujemy i niewiele więcej. Ze względu na możliwość zbliżającego się niedoboru żywności , być może będziesz musiał szukać dalej niż lokalny supermarket lub sklep z dużymi pudełkami.
Oto kilka sposobów na zachowanie letnich nadwyżek na wypadek ewentualnych niedoborów.
Wspieraj lokalne rynki rolników
Większość miast i miasteczek ma co najmniej jeden targ rolniczy, a czasami więcej w okresie letnim. Odwiedzenie targu to świetny sposób na zapoznanie się z lokalnymi rolnikami. Są bardzo kompetentni i potrafią wyjaśnić odmiany, warunki uprawy, sezon, a nawet gdzie znaleźć pożywienie, którego sami nie uprawiają. Wspierając je, pomagasz zachować zrównoważone rolnictwo i lokalne zaopatrzenie w żywność.
Najlepsze potrawy do zamrażania
Najlepsze warzywa do rozważenia to kukurydza (nie z kolby), groch, brokuły, kalafior, cebula, papryka, seler, marchew, zielona fasolka, dynia i zimowa zielenina, taka jak szpinak, jarmuż, boćwina, kapusta włoska i większość ziół. Zapomnij o warzywach o dużej zawartości wody, takich jak sałata, rzodkiewki i ogórki, ponieważ po rozmrożeniu będą one papkowate, a woda będzie rejestrowana.
Najlepsze owoce do mrożenia to jagody, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, gruszki, winogrona, banany, jabłka, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, brzoskwinie i nektarynki. Nawet jagody i owoce pestkowe, jeśli są odpowiednio zamrożone, będą odpowiednie do ciast i wypieków. Mrożone owoce doskonale nadają się do koktajli, w których konsystencja nie będzie stanowić problemu. Pomaga przygotować i zamrozić całe jagody lub pokrojone owoce na blasze do pieczenia przed umieszczeniem ich w pojemnikach do zamrażania. W ten sposób nie zbiją się w jeden gigantyczny mrożony sopel owocowy.
Konserwowanie
Starsze pokolenia znały wartość „wysadzania owoców”, aby zachować je na zimę. Wraz z wprowadzeniem domowych zamrażarek w latach czterdziestych, domowe puszkowanie zaczęło spadać. Ta forma konserwacji żywności nadal ma wartość. Owoce, w szczególności, dobrze puszki. Żywność w puszkach nie musi być zamrażana i dlatego jest tańsza w przechowywaniu. Jeśli masz lub możesz znaleźć sprzęt i słoiki, może to być satysfakcjonujące doświadczenie, zwłaszcza jeśli jest to wspólne przedsięwzięcie. Możesz również dodawać produkty w puszkach do swoich sklepów z mrożonkami, aby rozszerzyć wybór.
Najlepsze jedzenie do konserw
Duże owoce, takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki i nektarynki, pomarańcze, czereśnie i mango, mogą dobrze. Zrób też mocne jagody, takie jak truskawki i jagody. Warzywa do konserw obejmują szparagi, kukurydzę, paprykę, ogórki, buraki, marchew, fasolkę szparagową, okrę i pomidory. Niektóre mięsa można puszkować, ale zamrażanie jest znacznie lepszą i bezpieczniejszą opcją. USDA ma kompletny przewodnik dotyczący puszkowania .
Piwnice korzeniowe
Piwnice korzeniowe są łatwą i często pomijaną opcją konserwacji. Piwnica na korzenie lub chłodnia utrzymuje jakość produktów, spowalniając proces dojrzewania i zapobiegając parowaniu wilgoci, aby warzywa nie więdły. Temperatura musi wynosić od 32 do 40 stopni Fahrenheita, a wilgotność od 85 do 95 procent.
Zasadź ogród
Jeśli masz miejsce, w którym mieszkasz, rozważ założenie ogrodu. Ogrody mogą być ogromnym przedsięwzięciem, jeśli jest to Twój pierwszy ogród, ale raz założony, możesz czerpać korzyści przez lata. Jeśli masz już ogród, jeszcze lepiej. Może nadszedł czas, aby rozwinąć to, co sadzisz, aby mieć dużo do zamrożenia na przyszłość. Zawsze możesz uzupełnić swoje zbiory kupując na lokalnych targowiskach.
Jeśli brakuje Ci miejsca na ogród, poszukaj w swojej okolicy wspólnego ogrodu. Gdziekolwiek jest Twój ogród, upewnij się, że jest ekologiczny. Możesz to zrobić, uruchamiając kompost, aby zapewnić wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują twoje rośliny, lub znaleźć dobre źródło lokalnego kompostowanego obornika z lokalnej ekologicznej mleczarni lub fermy drobiu. Możesz także użyć naturalnej kontroli owadów, takich jak niektóre rośliny, ocet lub biedronki.
Dzisiejsze konwencjonalne nasiona to głównie hybrydy hodowane w celu uzyskania wysokich plonów, co skutkuje niższą wartością odżywczą na roślinę. Hybrydy zazwyczaj kosztują więcej, ponieważ ich rozwój zajmuje więcej czasu i są bardziej kłopotliwe w produkcji. Często są mniej energiczne, ulegają owadom, chorobom i innym stresującym warunkom wzrostu.
Niektóre konwencjonalne nasiona pochodzą z roślin GMO, organizmów modyfikowanych genetycznie, co oznacza, że ich DNA zostało zmodyfikowane laboratoryjnie, aby było odporne na niektóre pestycydy i inne chemikalia. Głównym problemem dotyczącym nasion GMO i produkowanej przez nie żywności jest niekorzystny wpływ na nasze zdrowie poprzez przenoszenie oporności na antybiotyki, toksyczności i wrażliwości alergicznej.
Jeden komentarz
Tutaj niema za wiele prawdy. Tu gdzie jestem jest mały lokalny targ, jest również raz w tygodniu duży targ.
Produkty od lokalnych rolników są takie ze oni sami tego nie jedzą! To jest tak mocno pryskane ze oni to trzymają TYLKO na sprzedaż nikt tego z nich nie bierze do ust….. Tak wygląda wieś na Lubelszczyźnie południowej. Druga sprawa ceny jakie oni żądają za swoje produkty. W dużych miastach jest dużo taniej! Nie wspominając o Biedronce gdzie przeskok cenowy to już kosmos. Tak wygląda ta wasza lokalna Polska solidarnośc.