Niebezpieczny szczep bakterii Salmonella jest coraz częściej znajdowany w produktach mięsnych w Wielkiej Brytanii – informuje brytyjski dziennik „Guardian„, powołując się na niepublikowane raporty rządowe.
Gazeta zauważa, że brytyjski Departament Rolnictwa i Środowiska potwierdził wzrost liczby przypadków salmonelli w produktach mięsnych.
„(Ministerstwo) jest zaniepokojone coraz większym rozprzestrzenianiem się Salmonella infantis w Europie w ciągu ostatniej dekady, a zwłaszcza jej poziomem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Urzędnicy będą nadal monitorować sytuację i podejmować działania w razie potrzeby – powiedział Guardian cytując źródło w ministerstwie.
POLECAMY: Kolejna element teorii spiskowej staje się faktem
Salmonella może być szczególnie groźna dla życia niemowląt i osób starszych, podała publikacja. Około 400 osób w Wielkiej Brytanii zostało zarażonych Salmonellą infantis w 2019 i 2020 roku – podała gazeta, powołując się na źródła.
Wcześniej poinformowano, że europejska fabryka czekolady Barry Callebaut w Vise w Belgii została zatrzymana z powodu wykrycia produktów skażonych salmonellą. Wstrzymano wysyłkę wszystkich wyprodukowanych tam od 25 czerwca wyrobów czekoladowych. Zawieszenie będzie obowiązywało do odwołania. Firma analizuje przyczyny tego zdarzenia.