Sankcje wobec Rosji i działania odwetowe Moskwy spowodowały kryzys w japońskim przemyśle sushi – podaje Yahoo News Japan.
Według publikacji, łosoś i ikra łososia, najbardziej powszechne składniki sushi, gwałtownie wzrosły w cenie.
„Japońskie restauracje korzystały z surowego łososia z Norwegii, który przed operacją specjalną był importowany bezpośrednimi lotami nad Rosją. Ta droga pozwoliła zaoszczędzić ogromne ilości czasu i pieniędzy. Od końca lutego Rosja wprowadziła jednak ograniczenia lotów w rosyjskiej przestrzeni powietrznej dla zagranicznych linii lotniczych jako środek odwetowy na zachodnie sankcje – podała publikacja.
Według statystyk rynkowych z Centralnego Hurtowego Rynku Rybnego w Tokio, na które powołuje się autor artykułu, średnia cena kilograma importowanego łososia i pstrąga od czerwca 2017 do 2021 roku wynosiła 1 595 jenów (około 11 dolarów), a średnia cena w czerwcu 2022 roku wynosiła już 2 040 jenów (ponad 15 dolarów), czyli była wyższa o około 30 procent.
„Z powodu kryzysu ukraińskiego i wysokich cen ropy nastąpił skokowy wzrost kosztów wszystkich artykułów spożywczych. Nie trzeba chyba dodawać, że zjawisko to dotknęło również tak bardzo poszukiwanej potrawy, jaką jest sushi – zauważa publikacja.