W obliczu gwałtownie rosnących cen energii, we Włoszech rozgorzała gorąca debata na temat tego, jak gotować tradycyjne danie, makaron, aby zmniejszyć rachunki za energię, donosi francuski kanał telewizyjny France 3.
Jak donoszą media, podczas gdy niektórzy szefowie kuchni przyznają, że makaron można gotować na małym ogniu lub całkowicie wyłączając kuchenkę i przykrywając garnek pokrywką, inni są przekonani, że ta metoda jest bezużyteczna i nie osiągnie się dobrych rezultatów.
„Nie, wynik nie będzie identyczny, ponieważ bez ognia moczymy makaron, a nie gotujemy go. Jeśli zgasisz ogień, makaron staje się znacznie trudniejszy do strawienia” – zauważył jeden z kucharzy.
POLECAMY: Włoskie restauracje zaczynają umieszczać na oknach lokali rachunki za prąd
Korespondentka Financial Times Rome Amy Kazmin również wypróbowała „innowacyjną metodę” gotowania makaronu bez ognia i podzieliła się rozczarowującym rezultatem.
„Postanowiłem zacząć od tego, co uważałem za najtrudniejszy test: gotowanie rigatoni – grubego pustego makaronu, którego ugotowanie zajmuje od 13 do 15 minut. Rezultat, jak podejrzewałam, był fatalny: makaron stał się nieprzyjemnie lepki na zewnątrz i pozostał wilgotny w środku. Trafiło do kosza na śmieci” – zauważyła.