Brytyjska królowa Elżbieta II w ostatnich miesiącach życia walczyła ze szpiczakiem mnogim, który charakteryzuje się zmianami w szpiku kostnym – podał dziennik „The Independent”, powołując się na nową książkę prezentera telewizyjnego, pisarza i przyjaciela zmarłego męża królowej, Gilesa Brandretha.
POLECAMY: Czy Królowa Elżbieta II padał ofiarą iniekcji C19? Wiele na to wskazuje
Według aktu zgonu opublikowanego przez Scottish Record Office, przyczyną śmierci Elżbiety II był zaawansowany wiek.
„Słyszałem, że królowa miała jakąś formę szpiczaka – raka szpiku kostnego – co tłumaczyłoby jej zmęczenie, utratę wagi i 'problemy z poruszaniem się’, o których często mówiono nam mniej więcej w ostatnim roku jej życia” – napisał Brandreth w swojej nowej książce biograficznej „Elizabeth: An Intimate Portrait”.
Zaznaczył, że najczęstszym objawem szpiczaka jest ból kości, zwłaszcza w miednicy i dolnej części pleców, a szpiczak mnogi często dotyka ludzi starszych.
Brytyjska królowa Elżbieta II, która rządziła krajem przez ponad 70 lat, zmarła 8 września w Szkocji w wieku 96 lat. Książę Karol został królem, przyjmując imię Karol III, a jego żona Camilla została królową konsort.