Przemysł jadalnych owadów kwitnie. I chociaż myśl o jedzeniu owadów może wydawać się nieatrakcyjna, białko owadów jest już wykorzystywane w akwakulturze, paszach dla zwierząt gospodarskich, karmach dla zwierząt domowych i wielu produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Owady są również okrzyknięte możliwym rozwiązaniem problemu głodu na świecie, ponieważ rosnąca populacja i ograniczone zasoby stają się coraz większym problemem, a przemysł spożywczy jest zmuszony znaleźć realne alternatywy.
Francuska firma biotechnologiczna Ÿnsect właśnie ogłosiła plany budowy globalnej sieci hodowli owadów, znacznie zwiększając produkcję. Firma Ÿnsect wkrótce będzie mogła pochwalić się największą na świecie pionową farmą owadów w Amiens we Francji . Firma twierdzi, że pionowy model farmy pozwala na produkcję większej ilości białka przy mniejszym zużyciu miejsca i mniejszych zasobów. Zautomatyzowany zakład jest drugim we Francji i twierdzi, że będzie produkować 20 000 ton żywności na bazie owadów rocznie.
W grudniu 2022 roku firma ogłosiła, że rozszerza działalność na Stany Zjednoczone i Meksyk, aby zbudować zakłady produkujące składniki owadów, wkraczając na dwa znaczące nowe rynki. Firma Ÿnsect podpisała również umowę z amerykańską firmą młynarską Ardent Mills na budowę fabryki obok jednego ze swoich zakładów w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, rozszerzając swój zasięg na nowe terytoria.
Owady do spożycia przez ludzi
Przez ostatnią dekadę firma Ÿnsect produkowała owady stosowane jako dodatki odżywcze w karmach dla zwierząt domowych oraz w żywieniu ryb i zwierząt gospodarskich. Wszystko się jednak zmieniło, gdy na początku 2021 r. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosiła, że larwy mącznika – stosowane w całości lub w postaci proszku – zostały uznane za bezpieczne do spożycia przez ludzi. Od tego czasu Ÿnsect sprzedaje proszki do wypieków, odżywek dla sportowców, makaronów, mięsa i zamienników mięsa — a biznes kwitnie.
Rodzaj owadów
Najpopularniejszymi owadami na jadalnym rynku przeznaczonym dla ludzi są muchy czarne, koniki polne, mączniki, jedwabniki i świerszcze.
Ÿnsect wykorzystuje dwa rodzaje mącznika młynarza, którymi są larwy chrząszczy mącznika młynarka Molitor (znanego również jako Tenebrio molitor) i mącznika bizona (Alphitobius diaperinus).
FDA
W Stanach Zjednoczonych już jemy robaki, głównie nieumyślnie. Zgodnie z wytycznymi FDA, pewna ilość części owadów jest dozwolona w żywności, którą spożywamy, chociaż nie jest to pożądane. Podręcznik poziomu wad Food and Drug Administration stwierdza, że pewne „naturalne i nieuniknione wady” są dozwolone w naszej żywności i rzekomo nie stanowią zagrożenia dla ludzi.
Na przykład każdy produkt z makaronu i sera może zawierać aż 225 lub więcej fragmentów owadów na 225 gramów żywności. Masło orzechowe dopuszcza 30 lub więcej fragmentów owadów do 100 gramów, a mąka pszenna dopuszcza 75 lub więcej fragmentów owadów na 50 gramów. Co ciekawe, FDA klasyfikuje obecność części owadów w żywności jako „brud owadów”, a inne rzeczy, które dopuszcza w naszej żywności, to pleśń, jaja muszek Drosophila i „brud gryzoni”, który obejmuje włosy i odchody. Lista jest obszerna i przypomina otrzeźwiające przypomnienie, że już teraz konsumujemy owady i wiele innych rzeczy, których moglibyśmy sobie nie wyobrazić. Mówiąc najprościej, jest prawie niemożliwe, aby całkowicie usunąć te zanieczyszczenia z naszej żywności.
FDA od dawna klasyfikuje owady jako „brud”, ale gdy zapoczątkujemy nową erę jadalnych owadów , może chcieć zmienić swoją klasyfikację z owadów jako czegoś, co toleruje w zaopatrzeniu w żywność, na coś, co ludzie mogą kiedyś chcieć skonsumować.
To rozłączenie zostało zauważone w artykule Marie Boyd, profesora prawa na University of South Carolina Law School. W swoim artykule zatytułowanym „Zupa z krykieta: krytyczne badanie przepisów dotyczących owadów jako żywności” wyjaśnia, że chociaż FDA poświęciła wiele uwagi owadom jako niepożądanym defektom w żywności dla ludzi, poświęciła niewiele uwagi owadom jako pokarmowi dla ludzi. Mówi, że kulturowo owady nie są powszechnie uważane za żywność w Stanach Zjednoczonych, częściowo dlatego, że FDA sklasyfikowała owady jako „brud” na mocy federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach (FDCA). Dochodzi do wniosku, że uznając owady za pożywienie, FDA może pomóc w ułatwieniu większej akceptacji owadów jako źródła pożywienia przez ogół społeczeństwa.
Jeden komentarz
Ciekawe czy w FDA to świństwo jest w menu dla pracowników?