Silny wzrost cen makaronu odnotowany na Półwyspie Apenińskim wzbudził niepokój włoskich władz: w czwartek minister ds. przedsiębiorstw i produktów Made in Italy Adolfo Urso nakazał zwołanie nowo utworzonej specjalnej komisji szybkiego ostrzegania w celu wszechstronnej analizy zjawiska.
POLECAMY: Włochy: Zakaz używania mąki z owadów do dań tradycyjnych typu pizza i makaron
Spotkanie komisji zaplanowano na 11 maja, a jego organizatorem będzie krajowy gwarant kontroli cen Benedetto Mineo.
POLECAMY: Ogromny wzrost cen makaronu. Ile teraz zapłacimy?
Według oficjalnych danych, cena makaronu, podstawy wielu popularnych włoskich potraw, wzrosła w marcu o 17,5% rok do roku. Eksperci zwracają uwagę, że stało się to na skutek znacznego spadku cen ziarna pszenicy, w tym durum, z której produkuje się tzw. makaron. Włoska pszenica durum spadła w cenie o 28,3% od kwietnia ubiegłego roku, podczas gdy ziarno importowane z krajów spoza UE spadło o 34,4% – podaje Instytut Usług Rynku Rolno-Spożywczego (Ismea).
Jednak według włoskiego Narodowego Związku Konsumentów (Unc), ceny makaronów rosną w kraju stale od czerwca 2021 roku i w tym czasie podniosły się już o 37%.
„Dopóki spekulacja nie zostanie oficjalnie zdefiniowana jako nieuczciwa praktyka, nigdy nie będzie skutecznej broni przeciwko zbyt wysokim cenom” – powiedział w czwartek w tej sprawie prezes Unc Massimiliano Dona.
Inna organizacja zajmująca się ochroną konsumentów, Assoutenti, przeprowadziła w marcu specjalne badanie, w którym szczegółowo przeanalizowała rosnące ceny makaronu w różnych regionach i prowincjach Włoch. Okazało się, że w wielu z nich cena kilograma makaronu już dawno przekroczyła psychologiczny próg 2 euro. Rekordowa cena padła w Ankonie, gdzie średnia cena 1 kg makaronu wyniosła 2,44 euro. Podobne ceny odnotowano w Bolonii, Genui, Cagliari i innych dużych miastach.
Rekordowy wzrost ceny padł w prowincji Siena, gdzie wzrosła ona z 1,37 euro do 2,17 euro, czyli o prawie 59%. Przy średniej krajowej 1 kg makaronu kosztował w marcu 2,13 euro, czyli o ponad 25% więcej niż rok wcześniej.
„Makaron jest jednym z najbardziej ulubionych produktów spożywczych Włochów. Jego spożycie wynosi około 23 kg na osobę rocznie i jest jasne, że tak wysokie ceny mają zauważalny wpływ na portfele konsumentów” – powiedział prezes Assoutenti Furio Truzzi. Zwrócił też uwagę, że wraz z rozpoczęciem konfliktu na Ukrainie nastąpiło „tsunami” na rynkach zbóż i ceny pszenicy i kukurydzy gwałtownie wzrosły. Obecnie jednak sytuacja znacznie się zmieniła i notowania spadły o 30 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2022 roku – powiedział.