Przemysław Czarnek, minister edukacji, zorganizował ślub swojej córki, Julii, w dworku pod Lublinem. „Fakt” donosił o tej uroczystości i podał informacje na temat kosztów imprezy. Ceremonia odbyła się w eleganckim stylu, a w trakcie ślubu minister prowadził swoją córkę do ołtarza trzymając mały obraz Matki Boskiej.
Ciekawostką było to, że w całej Polsce nie znaleziono księdza, który godnie udzieliłby sakramentu małżeńskiego córce Przemysława Czarnka. Dlatego minister edukacji podjął decyzję, że zaprosi niemieckiego kardynała, który dokonał ceremonii ślubnej.
POLECAMY: Czarnek: „Willa+” jest absolutnie znakomitym programem
– Ślubu udzielał znany na całym świecie duchowny – były prefekt Kongregacji Nauki Wiary, kardynał Gerhard Müller z Niemiec. Nie jest tajemnicą, że kardynał Müller jest przyjacielem rodziny Czarnków – doniósł „Fakt”. Obecność niemieckiego duchownego nie umknęła też uwadze internautów.
– Tak wygląda ZDRADA! Wanda nie chciała Niemca, a Czarnek za nim wydzwaniał. Polski minister edukacji, najwierniejszy z wiernych, importował NIEMIECKIEGO kardynała aby poprowadził ślub jego córki. Podobno na najbliższym pikniku właściciel Polski Jarosław wyśle Czarnka śladem Tuska do NIEMIEC – szydził jeden z internautów.
Na bogato
„Fakt” ustalił, że bajkowa impreza weselna w dworku pod Lublinem ma swoją cenę. Istnieją trzy różne pakiety do wyboru. Najtańszy pakiet kosztuje 260 złotych za osobę i obejmuje m.in. zupę, danie główne, 11 zimnych przekąsek i owoce. Druga opcja to wydatek rzędu 280 złotych za osobę, a w tym pakiecie dodatkowo jest stół wiejski. Trzeci i najdroższy pakiet kosztuje 350 złotych za osobę, oferując oprócz wcześniej wymienionych potraw także stół słodki i alkohol, w tym czystą wódkę.
Przyjmując, że na weselu jest 100 gości, to prosta matematyka wykazuje, że koszt wyniesie łącznie 35 tysięcy złotych.
Co trafia na stół? Młodzi mogą uraczyć swoich gości m.in. rosołem z makaronem i schabem z kością podawanym talarkami ziemniaczanymi lub potrawami mniej oczywistymi: jako pierwsze danie może być podany żurek na gęsinie z ziemniaczkami, gęsim żołądkiem i jajkiem lub zupa borowikowa z łazankami.
Dania główne? Do wyboru są m.in. policzki wołowe, gicz jagnięca czy żeberka w sosie pikantno-słodkim, pierś kacza w sosie malinowym czy udko gęsie. Karta dań zawiera też ryby. Na drugie może być podany łosoś pieczony w sosie krewetkowym czy sandacz w sosie cytrynowo-maślanym. O przekąskach zimnych i gorących nawet nie wspominamy.
Do tego dochodzi oczywiście DJ lub zespół (dworek może polecić zaufanych prezenterów). Tutaj koszta to kilka lub kilkadziesiąt tysięcy złotych.