Rządowe Centrum Bezpieczeństwa przekazuje ostrzeżenie dotyczące spożycia mięsa pochodzącego z targowiska zlokalizowanego w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). „Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeśli masz objawy zatrucia – dzwoń na 112” – wskazuje. Alert RCB otrzymali mieszkańcy części województwa podkarpackiego.
Alert RCB na Podkarpaciu
„Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112” – napisało RCB na portalu X.
Ostrzeżenie RCB zostało przekazane do mieszkańców części województwa podkarpackiego, obejmując powiaty: stalowowolski, niżański, mielecki, tarnobrzeski i kolbuszowski.
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa apeluje o niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem lub zadzwonienie na numer alarmowy 112 w przypadku odczuwania niepokojących objawów zdrowotnych po spożyciu mięsa pochodzącego z niepewnego źródła.
Ostrzeżenie to nie zostało wydane bez przyczyny. Zgodnie z informacją podaną przez „Echo Dnia”, jedna osoba zmarła, a druga znalazła się w ciężkim stanie po spożyciu galarety zakupionej od sprzedawcy na targowisku w Nowej Dębie na Podkarpaciu.
Zgodnie z przekazem Beaty Jędrzejewskiej-Wrony, oficera prasowego policji w Tarnobrzegu, w sobotę, 17 lutego, na placu przy ulicy Krasickiego w Nowej Dębie nieznany dotąd mężczyzna sprzedawał różne wyroby wędliniarskie, w tym także galaretę. Dwie osoby, które ją zakupiły i spożyły, doświadczyły ostrego zatrucia pokarmowego, niestety jedna z nich zmarła.
RCB przypomina o możliwych objawach zatrucia, które mogą się różnić w zależności od rodzaju zatrucia i stopnia skażenia mięsa. Objawy te obejmują m.in.: nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha, gorączkę oraz ogólne osłabienie i uczucie zmęczenia.
„Podziel się informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, aby zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych” – wskazuje RCB. „Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii” – dodaje.