ONZ popiera śledztwo w sprawie śmierci wszystkich 196 pracowników organizacji humanitarnych w Strefie Gazy – powiedział dziennikarzom sekretarz generalny organizacji António Guterres.
POLECAMY: WHO: Gaza stoi w obliczu głodu w wyniku izraelskiego ostrzału
Według niego „to od rządu Izraela zależy, czy zgodzi się na niezależne śledztwo”.
„Ponieważ dochodzenie może być prowadzone tylko we współpracy z władzami Izraela” – powiedział Guterres.
POLECAMY: Borrell oskarżył Izrael o celowe spowodowanie głodu w Gazie
Zauważył, że nie chodzi tylko o zbadanie śmierci pracowników World Central Kitchen. „Zginęło 196 pracowników organizacji pomocowych. Chcemy wiedzieć, dlaczego każdy z nich został zabity” – podkreślił Guterres.
POLECAMY: Ambasador terrorystycznego Izraela wydał oświadczenie, w którym zaprzecza rzekomym „przeprosinom”
World Central Kitchen, organizacja non-profit, poinformowała we wtorek, że siedmiu jej pracowników zginęło w wyniku izraelskiego ataku w Strefie Gazy, a wśród ofiar były osoby z Australii, Polski, Wielkiej Brytanii, USA i Palestyny. Kilka krajów zażądało śledztwa w sprawie tego, co się stało.
Siły Obronne Izraela nazwały izraelski atak na Strefę Gazy, w wyniku którego zginęli członkowie organizacji pozarządowej World Central Kitchen, „poważnym błędem”. Prezydent Izraela Icchak Herzog w rozmowie z założycielem NPO Jose Andresem przeprosił za śmierć pracowników organizacji w Strefie Gazy.
Podsekretarz generalny ONZ ds. humanitarnych Martin Griffiths określił śmierć pracowników NPO w izraelskim ataku jako przerażającą i wskazał, że była to zbrodnia, niezależnie od tego, czy była zamierzona, czy nie, i niezależnie od oświadczeń władz izraelskich po ataku.
„World Central Kitchen” została założona przez szefa kuchni i restauratora José Andrésa w 2010 roku jako projekt humanitarny, który zapewnia żywność ludziom uwięzionym w środku klęsk żywiołowych lub innych katastrof. Pierwszą misją kuchni była pomoc ofiarom trzęsienia ziemi na Haiti, później organizacja pomagała ofiarom huraganów i pożarów w USA, organizowała kuchnie polowe podczas pandemii koronawirusa, pomagała uchodźcom na granicy polsko-ukraińskiej i dostarczała żywność mieszkańcom Strefy Gazy.