Od 1 lipca 2024 roku wejdą w życie nowe przepisy Unii Europejskiej, które zmienią zasady funkcjonowania restauracji w Polsce. Nowe prawo nakłada na lokale gastronomiczne obowiązek oferowania klientom opakowań alternatywnych, umożliwiających wielokrotny użytek. Przepisy te są częścią dyrektywy SUP (Single Use Plastic), przegłosowanej przez Unię Europejską w maju 2023 roku.
Czego dotyczą nowe przepisy?
Dyrektywa SUP ma na celu ograniczenie zużycia plastiku jednorazowego użytku. Od lipca klienci restauracji będą mogli otrzymać swoje napoje i posiłki w kubkach i pojemnikach przystosowanych do wielokrotnego użytku. Zmiany te są już wprowadzane w niektórych popularnych sieciach fast food, które rozpoczęły proces adaptacji do nowych przepisów.
Konsekwencje dla właścicieli lokali gastronomicznych
Dla właścicieli restauracji nowe przepisy oznaczają kolejne wyzwania. Jeszcze niedawno, zgodnie z wcześniejszymi unijnymi regulacjami, lokale były zobowiązane do pobierania symbolicznej opłaty za opakowania na wynos wykonane z tworzywa sztucznego. Teraz muszą dostosować się do wymogu oferowania opakowań wielokrotnego użytku.
Magdalena Dziczek, członkini zarządu Związku Pracodawców EKO-PAK, podkreśla, że nowe przepisy mogą być dezorientujące zarówno dla konsumentów, jak i dla małych biznesów:
„W tym gąszczu gubią się zwłaszcza konsumenci i mały biznes” – skomentowała Dziczek.
Przypomniała również, że dopiero co w życie weszły przepisy dotyczące przykręconych do butelek nakrętek:
„Mamy całą masę punktów gastronomicznych, których właściciele dopiero co oswoili się z obowiązkiem pobierania opłat za opakowania, a już od lipca muszą wdrożyć nowy i oferować klientom możliwość zakupu posiłku lub napoju w opakowaniu wielokrotnego użytku” – kontynuowała Dziczek.
Aspekty sprawozdawcze i podatkowe
Nowe przepisy nie dotyczą tylko restauracji, ale także producentów przekąsek i innych produktów spożywczych. Magdalena Dziczek zwróciła uwagę na dodatkowe obowiązki sprawozdawcze i podatkowe związane z nowymi regulacjami:
„Wielu producentów przekąsek może jeszcze nie wiedzieć, że paczki i owijki, w których sprzedają swoje produkty także podlegają ewidencji oraz opłatom” – wskazywała w rozmowie z „Portalem Spożywczym”.
Podsumowanie
Nowe przepisy Unii Europejskiej wprowadzające obowiązek oferowania opakowań wielokrotnego użytku to krok w kierunku ograniczenia zużycia plastiku jednorazowego użytku. Choć zmiany te mogą być wyzwaniem dla właścicieli lokali gastronomicznych i producentów żywności, mają na celu ochronę środowiska i promowanie bardziej zrównoważonych praktyk konsumenckich.