Według artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym Nature Communications, zmiany klimatyczne, prowadzące do wzrostu temperatur i zmniejszonej dostępności wody, mogą doprowadzić do utraty 12-35% europejskich upraw chmielu do 2050 r., a także wpłynąć na smak piwa.
„Biorąc pod uwagę wszystkie możliwe scenariusze, spadek plonów chmielu wyniósłby od 12% do 35% w latach 2021-2050 we wszystkich głównych europejskich regionach uprawy chmielu, przy czym Słowenia, Portugalia i Hiszpania wykazały (w prognozie) najbardziej wyraźny spadek” – donoszą naukowcy.
Według autorów badania, umiarkowany spadek plonów dotknie Czechy, Niemcy i Polskę.
Wśród głównych przyczyn prawdopodobnego spadku naukowcy przypisują wzrost temperatury i brak wody do nawadniania upraw. Według ekspertów, najlepszej jakości odmiany chmielu rosną w stosunkowo niewielkich regionach, więc istnieje poważne ryzyko, że znaczna część przyszłych zbiorów może zostać poważnie dotknięta przez okresowe fale upałów lub susze, których liczba wzrośnie wraz ze zmianami klimatu.
Jednocześnie naukowcy zauważają, że stężenie dwutlenku węgla w atmosferze może prowadzić do powstania bardziej odpornych odmian chmielu. Niemniej jednak zmiana warunków pogodowych wpłynie również na smak piwa, do którego nadaje się tylko wysokiej jakości chmiel.
Aby zrekompensować ewentualne straty, eksperci zalecają zwiększenie powierzchni nasadzeń o 20 procent.