Wielu Polaków z pewnością myśli, ze temat robali, jakie mają zastąpić mięso i produkty zboże umarł śmiercią naturalną. Niestety mamy dla nich złą wiadomość. Firma HiProMine z Robakowa, specjalizująca się w produkcji białka z owadów, obecnie prowadzi prace nad nowym zakładem w województwie lubuskim. Planowane jest uruchomienie ośrodka wiosną przyszłego roku.
POLECAMY: Carrefour rozszerza asortyment „jadalnych” robali
Decyzja o budowie nowego zakładu została podjęta w celu zwiększenia produkcji nawet 40-krotnie. Fabryka powstaje w Karkoszowie, województwo lubuskie, z planowanym otwarciem na wiosnę. Centrum Genetyczne HiProMine pozostanie w Robakowie, w okolicach Poznania.
POLECAMY: Co jedzą świerszcze, które później przerabiane są na mąkę. „Każdy powinien to przeczytać”
Oprócz prac budowlanych, firma intensywnie przygotowuje się do wdrożenia procesów produkcyjnych i prowadzi rekrutację pracowników.
„Decyzja o budowie nowego zakładu, w którym na masową skalę będziemy hodować owady i produkować z nich komponenty paszowe takie jak białko czy olej, była koniecznością. To nie tylko kwestia metrów kwadratowych, unikatowych maszyn i linii produkcyjnej. To strategia, której celem jest przyszłość i utrzymanie konkurencyjności w erze ciągłych zmian” – mówi dyrektor zakładu Rafał Szczelina.
POLECAMY: Naukowiec ostrzega przed spożywaniem robali. „Pojawiają się nowe, nieznane nam dotąd zagrożenia”
W Karkoszowie planuje się produkcję białka, oleju i nawozów pochodzących z insektów.
Obecnie istnieje tylko kilka większych zakładów na świecie, które przetwarzają owady na białko, używane następnie w paszach dla zwierząt. Wśród tych zakładów znajdują się duże fabryki we Francji i Holandii, podczas gdy inne przedsiębiorstwa funkcjonują głównie na mniejszą skalę. W Polsce HiProMine jest jedyną firmą w tej branży, działającą na większym obszarze.
2 komentarze
🤮🤮🤮🤮🤮
Obrzydlistwo 🤮🤮🤮🤮