Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mąki migdałowej marki FIVIO, produkowanej przez firmę Radziowi z Brzozowa. Wskazane partie produktu zostały wycofane z obrotu ze względu na wykrycie aflatoksyn, substancji szkodliwych dla zdrowia.
Aflatoksyny, produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, są substancjami toksycznymi, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi. Odkrycie przekroczenia dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystywanym do produkcji mąki migdałowej spowodowało natychmiastową reakcję Głównego Inspektora Sanitarnego, który zdecydował o wycofaniu określonych partii produktu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
- Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
- Numer partii: Data minimalnej trwałości:
- 2P13.03/2 28-02-2025
- 2P14.03/1 28-02-2025
- 2P15.03/1 28-02-2025
- 2P20.03/1 20-12-2024
- 2P21.03/1 21-12-2024
- 2P22.03/1 22-12-2024
- 2P23.03/1 23-12-2024
- 2P27.03/1 27-12-2024
- 2P28.03/2 28-12-2024
- 2P29.03/1 29-12-2024
- 2P29.03/2 29-12-2024
- 2P02.04/1 02-01-2025
- 2P03.04/1 03-01-2025
„Firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu” – podał GIS.
Organizacje Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w celu zidentyfikowania źródła problemu. W związku z powyższym, zaleca się unikanie spożycia produktów z wymienionych partii. Konsumenci, którzy zakupili wymienione produkty, powinni zwrócić je do punktu sprzedaży lub skontaktować się z producentem w celu uzyskania dalszych instrukcji.