Włoski cukiernik Roberto Linguanotto, który wynalazł słynny deser tiramisu, zmarł w wieku 81 lat – donosi gazeta Corriere della Sera.
Linguanotto opracował przepis na ciasto z kawą, herbatnikami i serem mascarpone podczas pracy w restauracji Le Beccherie w regionie Veneto w Treviso w północnych Włoszech.
Tiramisu po raz pierwszy pojawiło się w menu restauracji w 1972 roku, a uważa się, że Linguanotto ściśle współpracował z żoną właściciela, Albą Campeola, która wymyśliła deser z kawy i kremu jajecznego w latach pięćdziesiątych. Linguanotto zastąpił krem jajeczny mascarpone: w ten sposób narodziło się tiramisu.
Wersja deseru Linguanotto została zapisana w akcie notarialnym sporządzonym przez trzech członków Włoskiej Akademii Kulinarnej w Treviso, zauważa publikacja. Prezydent regionu, Luca Zaia, złożył kondolencje z powodu śmierci cukiernika, nazywając go posłańcem „naszego flagowego deseru, który jest kulinarną doskonałością uznawaną na całym świecie”.