Co szósty McDonald’s – w sumie 133 restauracje z 850 – jest nadal otwartych dla gości w Rosji, ponieważ działa na zasadzie franczyzy – powiedziała Boris Matza, dyrektor Działu Nieruchomości Detalicznych Nikoliers.
Obecnie, jak zauważył Matza, tylko w Południowym i Dalekowschodnim Okręgu Federalnym restauracje są całkowicie zamknięte. Restauracje na dworcach kolejowych i lotniskach w Moskwie i Petersburgu są prowadzone przez lokalnego franczyzobiorcę, firmę Razvitie rosta LLC, należącą do grupy Rosinter Restaurants, która rozwija sieci Il Patio, Shikari i Fridays. Na przykład McDonald’s działa na Dworcu Leningradzkim w Moskwie i Dworcu Moskiewskim w Sankt Petersburgu, a także na lotniskach Domodiedowo i Szeremietiewo.
Do franczyzobiorców McDonald’s należą także SPP i Gid, które mają wiele placówek na Syberii, Uralu, w Baszkirii i Tatarstanie. Właścicielem firmy Gid LLC jest syberyjski biznesmen Alexander Govor. Właścicielem SPP jest duży kazachski biznesmen, Kairat Boranbajew, krewny byłego prezydenta Kazachstanu Nursułtana Nazarbajewa. Oprócz Rosji, Boranbajew jest franczyzobiorcą sieci gastronomicznej w Kazachstanie i na Białorusi.
„Jakość jedzenia w pozostałych restauracjach otwartych w Rosji pozostała na niezmienionym poziomie, ponieważ prawie wszyscy dostawcy są rosyjscy, a tylko sprzęt jest zagraniczny” – wyjaśnia Jewgienija Chakberdijewa, dyrektor regionalny działu nieruchomości handlowych Knight Frank w Rosji.
POLECAMY: McDonald’s działa w Rosji
Konsultanci stwierdzili, że franczyza McDonald’s przewiduje dość rygorystyczne warunki dla franczyzobiorców, które nadal obowiązują. Wśród wymagań znajduje się konieczność uczestniczenia we wszystkich imprezach sieci, kupowania produktów wyłącznie z magazynów firmy oraz przeszkolenia pracowników w zakresie pracy zgodnie z jej standardami.