Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ogłosiło w piątek w toczącym się dochodzeniu w sprawie epidemii E. coli , że „wielu chorych” zgłosiło jedzenie kanapek z sałatą rzymską w restauracjach Wendy przed zachorowaniem.
„Stanowi i lokalni urzędnicy zdrowia publicznego przeprowadzali wywiady z ludźmi na temat żywności, którą jedli na tydzień przed zachorowaniem. Spośród 26 osób, z którymi przeprowadzono wywiad, 22 (86%) zgłosiło, że jadło w restauracji Wendy’s na tydzień przed początkiem choroby” – ogłosiło CDC . „Restauracje The Wendy, w których jedli chorzy, znajdują się w Michigan, Ohio i Pensylwanii”.
„Ludzie zgłaszali, że jedzą różne pozycje menu, w tym hamburgery i kanapki” – dodał. „Sałata rzymska podawana na hamburgery i kanapki w Wendy’s była jednym z najczęstszych składników spożywanych w menu, ale badacze nadal analizują dane na poziomie składników, aby ustalić, czy istnieją inne możliwe pokarmy, które mogą być źródłem epidemii ”.
W oparciu o te informacje, Wendy’s usuwa sałatę rzymską używaną do kanapek z restauracji w trzech dotkniętych chorobą stanach. Wendy’s potwierdziła również, że w pełni współpracuje z CDC w dochodzeniu. Firma powiedziała w oświadczeniu dla wielu serwisów informacyjnych, że jest „zobowiązana do utrzymywania naszych wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości żywności”.
CDC powiedział, że jak dotąd żadne dowody nie sugerują, że sałata rzymska sprzedawana w innych restauracjach, sklepach spożywczych lub w domach ludzi jest związana z epidemią E. coli . Agencja podkreśliła , że „nie radzi, aby ludzie unikali jedzenia w restauracjach Wendy lub aby ludzie przestali jeść sałatę rzymską”.
Konkretna żywność dotknięta epidemią nie została potwierdzona
Na dzień 19 sierpnia co najmniej 37 osób z czterech stanów USA – Michigan, Ohio, Indiana i Pensylwania – zachorowało od końca lipca z powodu epidemii szczepu E. coli O157:H7. 37 osób, które zachorowały, było w wieku od 6 do 91 lat, a mediana wieku wynosiła 21 lat.
„Spośród 24 osób, które mają dostępne informacje, dziesięć zostało hospitalizowanych. Spośród dziesięciu osób hospitalizowanych, trzy osoby w Michigan rozwinęły rodzaj niewydolności nerek zwanej zespołem hemolityczno-mocznicowym. Nie zgłoszono żadnych zgonów” – podała agencja.
Ogłoszenie jest aktualizacją poprzedniej aktualizacji CDC z 17 sierpnia dotyczącej trwającego dochodzenia.
Agencja zdrowia publicznego poinformowała w piątek, że konkretna żywność nie została jeszcze potwierdzona jako źródło epidemii E. coli .
Rzeczywista liczba osób, które zachorowały w wyniku wybuchu epidemii, jest prawdopodobnie wyższa niż liczba zgłoszona, a epidemia nie może ograniczać się do czterech stanów. „Dzieje się tak, ponieważ niektóre z ostatnich chorób nie zostały jeszcze zgłoszone do PulseNet, ponieważ ustalenie, czy osoba chora jest częścią epidemii, zajmuje zwykle od 3 do 4 tygodni. Ponadto niektórzy ludzie wracają do zdrowia bez opieki medycznej i nie są testowani na obecność E. coli. ”
E. coli to rodzaj bakterii powszechnie występujących w środowisku, a także w jelitach ludzi i zwierząt. Podczas gdy większość szczepów E. coli jest nieszkodliwa, inne mogą powodować różne stopnie choroby, a nawet śmierć. Objawy E. coli mogą obejmować biegunkę, infekcje dróg moczowych, choroby układu oddechowego, zapalenie płuc i/lub inne choroby.
CDC powiedział, że ludzie powinni skontaktować się z lekarzem, jeśli wystąpią jakiekolwiek podejrzenia poważnych objawów E. coli , w tym biegunka, gorączka wyższa niż 102 stopni Fahrenheita (38,9 stopni Celsjusza) przez ponad trzy dni, krwawa biegunka, wymioty, objawy odwodnienia, takie jak jako ograniczone oddawanie moczu, suchość w jamie ustnej i gardle oraz zawroty głowy po wstaniu.