Pomimo spadającego zainteresowania i spadających cen akcji, wiele firm na całym świecie wciąż próbuje promować fałszywe substytuty mięsa na bardzo ograniczonym rynku, który ich nie chce. Impossible Burger i Beyond Meat to ostatnie nieudane próby wykorzystania białek soi, fasoli i grochu do symulacji burgerów, posuwając się nawet do współpracy z franczyzami typu fast food, takimi jak Burger King i McDonald’s, tylko po to, by te programy zostały anulowane z powodu braku sprzedaż .
Sztuczne mięso i usuwanie mięsa z diety publicznej jest od kilku lat stałym programem ONZ, opartym na twierdzeniu, że hodowla zwierząt emituje zbyt wiele gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do „zmiany klimatu”. Nadal nie ma konkretnych dowodów naukowych na poparcie tego wniosku, biorąc pod uwagę, że według NOAA ogólna temperatura na świecie wzrosła tylko o mniej niż 1 stopień Celsjusza w ostatnim stuleciu. Niemniej jednak establishment idzie naprzód, mając na celu stworzenie wegańskiej populacji do 2050 roku.
Izraelska firma Redefine Meat wkracza na rynek w Europie z metodą druku 3D na steki hodowane w laboratorium zamiast typowej alternatywy dla burgerów. Poza tym, że proces wygląda dość groteskowo i nienaturalnie, jest bardzo mało prawdopodobne, aby substytut pasty mięsnej kiedykolwiek zbliżył się do smaku prawdziwego steku. Zadaj sobie pytanie, czy chętnie by to zjadł?