Wtorek był dniem wypełnionym po brzegi rozwojem protekcjonizmu żywnościowego w Azji. Indie ogłosiły zakaz eksportu cukru, a Malezja wstrzymała dostawy kurczaków. Podobnie jak wiele innych w regionie, oba kraje cierpią z powodu wysokiej inflacji. Każdy rząd i bank centralny starają się stłumić inflację, a to, co w tej chwili wydaje się być ruchem (oprócz podniesienia stóp procentowych), to środki protekcjonistyczne.

Jeśli inflacja w tych krajach nadal będzie wysoka, wzrasta ryzyko zawirowań społeczno-gospodarczych. 

Dzisiejsze wydarzenia rozpoczęły się od Indii. Bloomberg poinformował wcześniej, że źródła spodziewają się, że zakaz eksportu cukru jest nieuchronny. Rząd Indii ogłosił nowe ograniczenia handlowe pod koniec sesji kasowej w USA. Idąc w ślady Indii, Malezja ogłosiła ograniczenia w handlu kurczakami w celu ograniczenia rosnących cen. 

Podejrzewamy, że więcej krajów ogłosi protekcjonistyczne środki w celu stłumienia inflacji żywnościowej, chociaż takie ograniczenia handlowe tylko pogłębią brak bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. 

* * * 

Aktualizacja: Indie, drugi co do wielkości producent cukru na świecie, ograniczą eksport cukru do dziesięciu milionów ton w bieżącym sezonie cukrowym (2021-22). To kolejna próba powstrzymania inflacji i ustabilizowania cen krajowych. 

„Biorąc pod uwagę bezprecedensowy wzrost eksportu cukru i konieczność utrzymywania wystarczających zapasów cukru w ​​kraju, a także ochronę interesów zwykłych obywateli kraju poprzez kontrolowanie cen cukru, rząd Indii zdecydował o uregulowaniu eksportu cukru od 1 czerwca 2022 r.” – poinformowało Ministerstwo Spraw Konsumenckich . 

Ministerstwo zezwoli na eksport tylko 10 mln ton cukru na sezon kończący się we wrześniu 2022 roku. Cukrownie zakontraktowały już 9 mln ton, a rekordowe 7,8 mln ton zostało już wysłanych. 

Ograniczenia eksportu cukru w ​​Indiach to kolejny krok protekcjonistyczny, ponieważ eksport pszenicy został ograniczony na początku tego miesiąca. Rząd stara się zapanować nad rosnącą inflacją żywności poprzez zapewnienie odpowiednich dostaw krajowych. 

**** Aktualizacja ****

Rząd Indii jest na fali protekcjonizmu. Jakiej uprawy zabronią eksportować w następnej kolejności?

Protekcjonizm żywnościowy rośnie i będzie kontynuowany na całym świecie do 2022 r., zwiększając ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności w najbardziej wrażliwych krajach świata. Jednym z krajów chroniących swoje dostawy żywności są Indie. 

Na początku tego miesiąca rząd Indii  wstrzymał eksport pszenicy, ponieważ fale upałów zagrażały plonom. Według Bloomberga w najbliższych dniach może zostać ogłoszony kolejny akt protekcjonizmu z ograniczeniem eksportu cukru. 

Osoba zaznajomiona z nowymi ograniczeniami handlowymi mówi, że rząd planuje ogłosić ograniczenie eksportu cukru do dziesięciu milionów ton do września. Przeprowadzka gwarantuje, że krajowe zapasy będą wystarczające przed kolejnym sezonem wegetacyjnym w październiku. 

Indie są drugim co do wielkości eksporterem cukru po Brazylii. Jej największymi klientami są Bangladesz, Indonezja, Malezja i Dubaj. 

Bloomberg zauważa, że ​​proponowane ograniczenie handlu cukrem „wydaje się być skrajnym przypadkiem ostrożności”: 

Oczekuje się, że Indie wyprodukują w tym sezonie 35 milionów ton i zużyją 27 milionów ton, według Indian Sugar Mills Association. Wliczając zeszłoroczne zapasy ok. 8,2 mln ton, ma nadwyżkę 16 mln, w tym aż 10 mln na eksport.

Indie rzadko wysyłały więcej niż 7 milionów ton aż do zeszłego roku, kiedy eksport osiągnął rekordowy poziom 7,2 miliona. Cukrownie zwykle polegały na subsydiach rządowych w celu zwiększenia eksportu. Jednak światowe ceny wzrosły w ubiegłym roku o prawie 20%, co pozwoliło Indiom na zwiększenie dostaw bez dopłat. Oczekuje się, że eksport w tym sezonie wyniesie od 9 do 11 milionów ton. 

Osoba powiedziała, że ​​kiedyś przesyłki osiągnęły 9 milionów ton. Eksporterzy będą musieli złożyć rządowi papierkową robotę, aby ubiegać się o pozwolenie na wysłanie pozostałego 1 miliona ton. Dodali, że wstrzymanie eksportu może wspierać ceny na światowym rynku cukru. 

Poza zwiększeniem protekcjonizmu w Indiach, zakaz eksportu oleju palmowego w Indonezji zburzył na miesiąc rynki oleju jadalnego (od tego czasu ograniczenie zostało zniesione  ) . Malezja ogłosiła również zatrzymanie 3,6 miliona kurczaków miesięcznie od 1 czerwca i zwiększenie importu pszenicy w celu ustabilizowania cen.   

Trend jest jasny: protekcjonizm żywnościowy zaostrzy światowy kryzys żywnościowy, powodując ból głowy dla rządów i banków centralnych desperacko próbujących powstrzymać inflację, zanim stanie się ona nie do opanowania i spowoduje zawirowania społeczno-gospodarcze. 

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version