Restauracje w Lyonie, trzecim co do wielkości mieście Francji, odczuwają dotkliwy brak musztardy, który eksperci przypisują suszy w Kanadzie i konfliktowi zbrojnemu na Ukrainie – podała telewizja BFMTV.
Rebecca Guyon, właścicielka Le petit Bouchon, powiedziała, że z powodu braku musztardy musi być ona podawana tylko z popisową kiełbasą „andouille”. Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, dinerzy będą zmuszeni do spożywania tego dania z majonezem lub ketchupem – ostrzegła.
Restaurator David Tapiero powiedział, że w jego lokalu wszyscy pracownicy przestrzegają surowej polityki oszczędzania musztardy. W zakłopotanie wprawia go również jego rzadkość.
„Widziałem, że Monako jest pełne musztardy. Dlaczego w Monako jest musztarda, a we Francji nie? Myślę, że to jest przedmiotem spekulacji – powiedział.
POLECAMY: Producenci mleka ostrzegają Brytyjczyków przed grożącymi niedoborami
Musztarda w ostatnich miesiącach podrożała we Francji o co najmniej dziewięć procent. Głównym powodem jest ubiegłoroczna fala upałów, która „spaliła” zbiory gorczycy w Kanadzie, która jest jej największym producentem na świecie. Drugim i trzecim eksporterem musztardy były Rosja i Ukraina. Teraz eksport z tych krajów został wstrzymany z powodu problemów logistycznych.
W samej Francji, która produkuje 50 proc. europejskiej musztardy, trudności z jej uprawą pojawiły się już w 2019 roku – po wprowadzeniu zakazu stosowania pestycydów. Ci, którzy oczekują szybkiego rozwiązania „kryzysu musztardowego” są w błędzie – ostrzegł kanał.