styczniu 2022 r. Marco Cavaleri, szef strategii szczepień w Europejskiej Agencji Leków, wyraził obawy dotyczące częstych zastrzyków przypominających COVID-19, ponieważ szczepionki te mogą potencjalnie przeciążać układ odpornościowy ludzi i męczyć ich, ostatecznie osłabiając ich reakcje odpornościowe.

Miesiąc później, w lutym 2022, szwedzkie badanie kohortowe dla całej populacji zostało opublikowane w The Lancet. Według tego badania odporność osób, które otrzymały dwie dawki szczepionek COVID-19, z czasem spadła, a po ośmiu miesiącach ich funkcja immunologiczna przeciwko wirusowi była jeszcze słabsza niż u osób nieszczepionych.

Według niedawnego artykułu opublikowanego w Virology Journal , możliwe przyczyny obniżonej odporności wśród zaszczepionej populacji obejmują:

  1. N1-metylopseudourydyna: Dwie szeroko stosowane platformy szczepionek zostały opracowane w oparciu o technologię mRNA przez firmy Pfizer i Moderna. Obie szczepionki wykorzystują N1-metylopseudourydynę w swoim kodzie genetycznym i są dostarczane z preparatem nanocząstek lipidowych (LNP). Po szczepieniu mRNA wchodzi do komórek i wytwarza białka kolczaste przy użyciu materiałów z komórek. Białka kolczaste mają wywołać odpowiedź immunologiczną, która wytwarza przeciwciała neutralizujące, zapobiegające zakażeniu organizmu wirusem SARS-CoV-2. Odkryto jednak, że zastąpienie uracylu tą pseudourydyną w kodzie genetycznym może hamować ten mechanizm odpowiedzi immunologicznej, a zaobserwowano, że N1-metylopseudurydyna zmniejsza aktywność czujników odporności wrodzonej.
  2. Białka kolce: Po zaszczepieniu szczepionkami mRNA zamiast natychmiastowego rozkładu, białka kolce pozostają w organizmie przez ponad cztery miesiące. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Neurobiology of Disease i późniejszych badaniach, białka kolców mogą wywołać odpowiedź prozapalną na komórkach śródbłonka mózgu , które tworzą barierę krew-mózg i uszkadzają komórki śródbłonka naczyniowego, które są również warunkowymi komórkami wrodzonej odporności. . W rezultacie białka kolczaste mogą uszkodzić układ odpornościowy.
  3. Nanocząsteczki lipidowe (LNP): Według badań opublikowanych w czasopiśmie Cell Press , LNP są silnie zapalne. W badaniu śródskórne i domięśniowe wstrzyknięcia LNP doprowadziły do ​​produkcji cytokin zapalnych i chemokin u szczurów laboratoryjnych. A kiedy LNP podawano przez wstrzyknięcia donosowe, oprócz podobnych silnych reakcji zapalnych, u szczurów laboratoryjnych zaobserwowano również przypadki zachorowań i śmierci, przy czym mechanizm leżący u ich podstaw pozostaje obecnie nierozwiązany. Według własnych badań firmy Pfizer po szczepieniu LNP mogą być rozprowadzane i gromadzić się w różnych narządach, w tym w wątrobie, śledzionie i nadnerczach.
  4. Wzmocnienie zależne od przeciwciał : Wzmocnienie zależne od przeciwciał (ADE) występuje, gdy przeciwciała generowane podczas odpowiedzi immunologicznej po infekcji wirusowej lub szczepieniu pomagają patogenowi dostać się do komórek, pomagając w ten sposób wirusowi zainfekować większą liczbę komórek niż miałby sam . Zwykle ADE powoduje cięższą chorobę u pacjenta, niż gdyby osoba ta nigdy nie była szczepiona. Dlatego też, gdy ma miejsce ADE, wrodzona odpowiedź immunologiczna organizmu ulegnie zmianie, a przeciwwirusowe odpowiedzi komórek zostaną zahamowane.
  5. Oryginalny bodziec antygenowy: Nazywany jest również pierwotnym grzechem antygenowym ( OAS ) i jest pamięcią immunologiczną wcześniejszej ekspozycji na antygen, uniemożliwiając szczepionkę skuteczną przeciwko pokrewnemu antygenowi. Dlatego odporność na antygeny podobne do poprzedniego została zmniejszona z powodu OAS, a nie zwiększona.

Dlatego z powyższych powodów osoby, które otrzymały szczepionki COVID-19 mogą skończyć ze zmęczonym i słabszym układem odpornościowym.

Istnieją jednak środki, które mogą zapobiec spadkowi funkcji odpornościowej, w tym:

1) Przerwanie szczepień przypominających: jest to najbardziej bezpośredni i skuteczny sposób na uniknięcie niekorzystnego wpływu szczepionek COVID-19 na odporność.

2) Ograniczenie stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Leki te mogą łagodzić ból, zmniejszać stan zapalny i obniżać wysoką temperaturę ciała pacjenta. Jednak gorączka jest w rzeczywistości powszechnym mechanizmem naszego organizmu w walce z chorobami zakaźnymi i osiąga to na dwa sposoby. Po pierwsze, wysoka temperatura ciała przyspiesza działanie komórek, także tych, które walczą z chorobą. Po drugie, wysoka temperatura ciała może utrudniać przeżycie wirusom. Na przykład temperatura ciała pomiędzy 40°C a 41°C może 200-krotnie zmniejszyć tempo replikacji wirusa polio. Dlatego gorączka faktycznie wzmacnia funkcje odpornościowe organizmu. Tak więc, aby nie zmniejszać funkcji odpornościowej organizmu, powinniśmy ograniczyć stosowanie NLPZ w obniżaniu temperatury ciała. Inne metodymoże być stosowany w celu obniżenia wysokiej temperatury ciała, w tym picie dużej ilości zimnej wody i nakładanie wilgotnego ręcznika na czoło.  

3) Właściwe stosowanie antybiotyków: biliony pożytecznych bakterii żyją w naszym przewodzie pokarmowym, drogach oddechowych i ustach, a także na naszej skórze. Podczas przyjmowania antybiotyków są one niszczone wraz ze „złymi” bakteriami, które antybiotyki zamierzają wyeliminować. Zmniejszenie liczby pożytecznych bakterii może osłabić nasz układ odpornościowy, powodując inwazję wirusów i replikację. Dlatego należy zachować ostrożność i ostrożność podczas przyjmowania antybiotyków, aby uniknąć spadku odporności.

4) Rzucenie palenia: Palenie osłabia odporność organizmu na wiele sposobów. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że palenie papierosów powoduje nieprawidłowości we wrodzonych reakcjach immunologicznych, chociaż naukowcy wciąż próbują odkryć mechanizmy leżące u ich podstaw. Ponadto wiele niebezpiecznych substancji chemicznych zawartych w papierosach, w tym 70 znanych rakotwórczych, negatywnie wpływa na adaptacyjne komórki odpornościowe i powoduje stres oksydacyjny, uszkodzenia DNA i stany zapalne. Palenie obniża poziom ochronnych przeciwutleniaczy we krwi, w tym witaminy C, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dlatego palenie negatywnie wpływa zarówno na wrodzony, jak i nabyty układ odpornościowy, powodując obniżoną odporność palaczy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) palacze częściej zapadają na ciężką chorobę i umierają z powodu zakażenia COVID-19 niż osoby, które nigdy nie paliły. Dzieje się tak, ponieważ palacze papierosów mają już osłabioną odporność i czynność płuc przez palenie. Warto jednak wiedzieć, że gdy rzucisz palenie, twoja odporność zacznie się odbijać. 

5) Kontrolowanie stresu: Według badania metaanalitycznego stres tłumi i osłabia zarówno wrodzone, jak i adaptacyjne funkcje odpornościowe. A ostre stresory (np. silny smutek i zmartwienie) mogą obniżyć odporność już po godzinie. Krótkotrwałe tłumienie układu odpornościowego nie jest niebezpieczne, ale przewlekłe tłumienie odporności może uczynić organizm podatnym na infekcje. Białe krwinki są jednymi z głównych komórek odpornościowych, a przewlekły stres może powodować przedłużone wydzielanie kortyzolu, co może obniżyć liczbę białych krwinek, a także sprawić, że te komórki będą regulować w dół swoje receptory kortyzolu, zmniejszając ich zdolność do reagowania na sygnały przeciwzapalne . Ponadto stres może wpływać na naszą odporność, podnosząc ciśnienie krwi. Dlatego powinniśmy zarządzać poziomem stresu i nastrojem, aby nie osłabiać naszej odporności.

6) Uzyskanie wystarczającej ilości snu: Sen odgrywa również kluczową rolę w naszym układzie odpornościowym . Podczas snu nasz organizm wytwarza komórki T (rodzaj białych krwinek) i różne rodzaje białek, które mogą wspomagać układ odpornościowy i zwalczać infekcje. Na przykład jednym z rodzajów tych białek są przeciwciała, które mogą identyfikować i neutralizować patogenne bakterie i wirusy; a innym typem są cytokiny, które są ważnymi białkami, które są gospodarzem odpowiedzi immunologicznej na infekcje, zapalenie, raka i reprodukcję. Dlatego nabycie niewystarczającej ilości snu może zmniejszyć produkcję wielu komórek i białek zwalczających infekcje, osłabiając w ten sposób naszą odporność.

7) Spożywanie żywności , która może wzmocnić twoją odporność: Witamina C może pomóc organizmowi w produkcji białych krwinek. Pokarmy bogate w witaminę C to owoce cytrusowe, papryka, pomidory, warzywa kapustne i białe ziemniaki. Ze względu na stężenie związków zawierających siarkę czosnek ma również doskonałe właściwości wzmacniające odporność. Inne owoce i warzywa, które zawierają cynk, beta-karoten, witaminy A, C i E, a także inne składniki odżywcze, są również przykładowymi pokarmami wzmacniającymi odporność.

8) Unikanie diet wysokotłuszczowych: oleje mogą zaburzać funkcjonowanie limfocytów. Tak więc dieta bogata w tłuszcze może zaburzać działanie białych krwinek. Również spożywanie diet wysokotłuszczowych w dłuższej perspektywie może zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej, która pomaga w niektórych odpowiedziach immunologicznych. Dlatego, aby uniknąć spadku funkcji odpornościowej, nie należy przyjmować diety bogatej w tłuszcze.

9) Ograniczenie spożycia alkoholu: Alkohol zaburza szlaki odpornościowe organizmu. A przewlekłe spożywanie alkoholu wysokiego ryzyka może osłabiać odpowiedź immunologiczną płuc i zwiększać ryzyko chorób układu oddechowego. Spożywanie alkoholu przez dłuższy czas może również osłabić zdolność organizmu do samonaprawy. 

10) Ograniczenie stosowania leków immunosupresyjnych: są to leki , które mogą osłabić nasz układ odpornościowy. Takie leki obejmują mykofenolan mofetylu, przeciwciała monoklonalne, leki anty-TNF (czynnik martwicy nowotworu) i metotreksat.

sc:theepochtimes

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Napisz Komentarz

Exit mobile version