Światowe Forum Ekonomiczne i inne międzynarodowe organizacje globalistyczne dążą do wprowadzenia „Wielkiego Resetu” – rządu światowego opartego na histerii klimatycznej i kontroli społecznej.

Ekolodzy i niewybieralne, samozwańcze elity światowe opracowały nowy plan przejęcia kontroli nad przemysłem rolniczym i wyborami żywnościowymi ludzi. Nowa propozycja ze strony kontrolowanej przez globalistów Nowej Zelandii polega na zmuszeniu hodowców bydła do płacenia podatku klimatycznego od bydła i owiec, które rzekomo produkują zbyt dużo metanu i CO2.

POLECAMY: Wielki reset: cofnięcie zegara cywilizacji

Hodowcy zwierząt gospodarskich w Nowej Zelandii hodują około 10 milionów sztuk bydła i do 26 milionów owiec. Podczas gdy owce są wykorzystywane głównie do konsumpcji i produkcji wełny, krowy są wykorzystywane nie tylko do produkcji mięsa i produktów mięsnych, ale także do wytwarzania produktów mlecznych.

Ponieważ bydło i owce są również uważane za emitentów tzw. gazów klimatycznych (CO2, a zwłaszcza metanu), rząd Nowej Zelandii chce teraz nałożyć na te zwierzęta podatek klimatyczny. Jak podaje BBC, nowozelandzki minister ds. zmian klimatycznych James Shaw powiedział:

Nie ma wątpliwości, że musimy ograniczyć ilość metanu uwalnianego do atmosfery, a skuteczny system ustalania cen za emisje rolnicze będzie odgrywał kluczową rolę w tym, jak tego dokonamy” – powiedział nowozelandzki minister ds. zmian klimatu James Shaw.

Według raportu proponowane prawo oznacza, że od 2025 roku rolnicy będą musieli płacić za emisję gazów przez swoje zwierzęta hodowlane. Ponadto w planie przewidziano zachęty dla rolników do ograniczania emisji poprzez dodatki do pasz, a sadzenie drzew w gospodarstwach mogłoby być wykorzystane do kompensacji emisji. Jest to niezwykle biurokratyczny proces, który powoduje wysokie koszty i dodatkową pracę dla hodowców zwierząt.

Według krajowego ministerstwa środowiska pieniądze z nowego podatku klimatycznego zostaną zainwestowane w badania, rozwój i doradztwo dla rolników. W ostatecznym rozrachunku spowoduje to, że wołowina i jagnięcina, ale także produkty mleczne i wełna z Nowej Zelandii będą jeszcze droższe, bez skutecznych i długoterminowych środków wspierających tak zwane plany rządu dotyczące zmian klimatycznych.

Jest tylko kwestią czasu, kiedy inne kraje lewicowe, zwłaszcza w Europie, przyjmą i wdrożą takie pomysły. Oczywiście z odpowiednimi konsekwencjami dla cen żywności. Na przykład już teraz pojawiają się propozycje nałożenia podatku klimatycznego na mięso, aby ograniczyć jego konsumpcję (a tym samym produkcję). Pojawiły się już postulaty nałożenia podatku klimatycznego w wysokości 60 euro za każdą tonę CO2 uwalnianego do atmosfery przy produkcji mleka i mięsa. Pozwoliłoby to zmniejszyć spożycie mięsa o 15 procent.

Wojna z mięsem

Światowe Forum Ekonomiczne (WEF) i inne międzynarodowe organizacje globalistyczne dążą do stworzenia „Wielkiego Resetu” – rządu światowego opartego na histerii klimatycznej i kontroli społecznej. W „nowym i ulepszonym” post-pandemicznym świecie obywatele nie będą już jeść mięsa, lecz „sztuczne mięso wyprodukowane w laboratorium”, „sztuczną żywność”, „robaki”, a wszystko to będzie można spłukać „ściekami”.

Jak donosi RAIR Foundation USA, Światowe Forum Ekonomiczne (WEF) wielokrotnie chwaliło konsumpcję robaków dla dobra planety. Chrząszcze „są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy i mogą być hodowane na dużą skalę przy minimalnym obciążeniu środowiska” – napisano.

WEF pochwalił się również, że krowom nie będzie już wolno bekać ani oddawać moczu na zewnątrz. Krowy mają być karmione Bovaer, dodatkiem paszowym holenderskiej firmy Royal DSM NV. WEF twierdzi, że zaledwie ćwierć łyżeczki Bovaer dziennie zmniejsza ilość metanu wydalanego przez krowy mleczne o jedną trzecią. Ma to sprawić, że rolnictwo będzie przyjazne dla klimatu, ale także uzależnione od gospodarki.

SC

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Napisz Komentarz

Exit mobile version