Olsztyńska sieć piekarni zmuszona była zareagować na drastyczne podwyżki cen energii. Z powodu drastycznych podwyżek cen energii sieć piekarni zmuszona była od 28 listopada wprowadzić nowy cennik na pieczywo. Na kilkudziesięcioprocentowy wzrost zwrócili uwagę klienci.

POLECAMY: Piekarnie na skraju bankructwa. Ogromny wzrost cen za gaz! Chleb będzie bardzo drogi

Kryzys, do jakiego doprowadziła w ostatnich prawie trzech latach polityka nieudaczników z Nowogrodzkiej, staje się faktem. Polacy w dobie horrendalnych cen w sklepach zmuszenia szukać oszczędności. Jednak z uwagi na utrzymywanie się polityki rozdawnictwa i kryzysu energetycznego, jaki został wywołany przez PiS i część opozycji rachunki, które otrzymają gospodarstwa domowe w Polsce, mają być nawet o kilkaset procent większe od tych z ubiegłego roku. Gigantyczne podwyżki cen energii i gazu to nie tylko problem gospodarstw domowych. Z coraz wyższymi kosztami energii borykają się również przedsiębiorcy w tym m.in. restauracji oraz piekarni. Z uwagi na wysokie koszty energii wiele lokali gastronomicznych zmuszonych zostało do podjęcia decyzji o likwidacji swoich biznesów.

POLECAMY: Piekarnia »Bochen« z Gdyni znika z rynku. »Koszty okazały się dla nas nie do udźwignięcia«

Drastyczny wzrost cen energii elektrycznej postawiły pod ścianą polskie piekarnie. Sklepy z pieczywem, aby dalej zarabiać, musiały wprowadzić podwyżki. Niektóre małe, pojedyncze punkty nie poradziły sobie z nową rzeczywistością i podjęły decyzję o zamknięciu na stałe. Wśród firm, które postanowiły przetrwać w nowej rzeczywistości, znalazła się olsztyńska sieć Piekarnia Tyrolska, która ma swoje sklepy rozsiane po całym mieście.

„Ceny chlebów poszły w górę średnio o 3 zł”

Klienci w całej Polsce łapią się mocno za portfele. Do olbrzymich podwyżek cen doszło choćby w znanej w stolicy Warmii i Mazur „Piekarni Tyrolskiej”. Nad zjawiskiem pochylił się portal Olsztyn.com.pl. Jedna z redaktorek odwiedziła kilka punktów, w których porozmawiała z pracowniczkami. Te potwierdziły, że 28 listopada wprowadzono nowy cennik. Chleby podrożały średnio o 3 złote. Droższe są również inne produkty.

POLECAMY: Chleb po 12 zł lub bankructwo piekarni to efekt bezsensownego embarga na rosyjski węgiel

Średnio o 3 zł podrożała większość chlebów. Mniej osób przychodzi, mniej kupuje. Coś kupią, ale mało. Słodkich produktów już prawie wcale nie kupują. Informację o zmianie cen dostałam w sobotę, gdy kończyłam pracę. Powinni to wcześniej powiedzieć – wyjaśniła w rozmowie z portalem ekspedientka.

POLECAMY: Rozpoczęła się fala upadku lokalnych piekarni produkujących prawdziwy chleb

Na wzrost cen skarżą się już klienci. W mediach społecznościowych wiele osób wytyka, że w „Tyrolskiej” wszystko podrożało. Jedna klientka zwróciła uwagę, że kupowane przez nią od dawna paszteciki podrożały z 40 zł za kg do 50 zł, a ich smak się pogorszył

Skusiłam się na paszteciki ze szpinakiem tak jak zawsze. Jeszcze około dwa tygodnie temu cena nie przekraczała 40 zł/kg. Dziś było już 50 zł/kg. Za trzy sztuki zapłaciłam 5 zł. Cena to jedno, ale jakość… Ciasto zupełnie inne, farsz jakiś dziwny. To już nie to samo – stwierdziła pani Marta.

Portal Olsztyn.com.pl porozmawiał z właścicielem Piekarni Tyrolskiej. Jarosław Goszczycki wytłumaczył, że firma musiała zareagować na ogromny wzrost kosztów zarówno towarów, jak i gazu. W porównaniu do poprzedniego przedsiębiorca płaci kilkukrotnie większe rachunki.

Firma pracuje wyłącznie na gazie, a rachunki wzrosły o 300 proc. Jeszcze w tamtym roku płaciłem 100 tys. zł miesięcznie za gaz, a teraz jest to kwota w wysokości 300 tys. zł, gdy doliczę do tego VAT, to będzie około 380 tys. zł miesięcznie […] Za tonę mąki płaciłem do niedawna 300 zł, a teraz tona kosztuje już niemal 1600 zł, czterokrotny wzrost ceny. – wyjaśnił Jarosław Goszczycki.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w swojej dziedzinie - Publicysta, pisarz i działacz społeczny. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku dla międzynarodowych wydawców. Przez ponad 30 lat zdobywa swoje doświadczenie dzięki współpracy z największymi redakcjami. W swoich artykułach stara się podejmować kontrowersyjne tematy i prezentować oryginalne punkty widzenia, które pozwalały na głębsze zrozumienie omawianych kwestii.

Napisz Komentarz

Exit mobile version