Serwis The New York Times opisuje niewiarygodną historię 54-letniego mężczyzny z Massachusetts, który zmarł po przedawkowaniu… cukierków. Jak to możliwe? Słodkości zawierały czarną lukrecję, która w większych dawkach może powodować wiele skutków ubocznych. Mężczyzna jadł tego typu słodycze przez większość życia, codziennie, jednak kilka tygodni przed śmiercią zmienił czerwoną lukrecję na czarną. Spożywał prawie 2 paczki cukierków dziennie.
Nie miał historii problemów z sercem. Według lekarzy regularnie wyprowadzał psa i pracował fizycznie jako robotnik budowlany.
Nigdy nie odzyskał przytomności po upadku i zmarł około 24 godzin po przybyciu do Massachusetts General Hospital.
„Prawie w to nie wierzyliśmy, kiedy to odkryliśmy” – powiedziała dr Jacqueline B. Henson, która leczyła mężczyznę, gdy była rezydentem w szpitalu. „Wszyscy byliśmy zszokowani i zaskoczeni”.
1. Lukrecja i jej właściwości
Lukrecja jest rośliną, która znalazła zastosowanie w wielu różnych dziedzinach życia, a przede wszystkim w ziołolecznictwie oraz kosmetyce. Bylina ta obejmuje co najmniej 21 gatunków.
Korzeń lukrecji jest szczególnie bogaty w prozdrowotne składniki. Znajdziemy w nim cenne kwasy, flawonoidy, saponiny, pektyny, izoflawony i minerały. Związki te wykazują właściwości nawilżające przeciwłojotokowe, antyobrzękowe, antyoksydacyjne. Łagodzą też stany zapalne i stymulują system odpornościowy. Wyciąg lukrecji jest stosowany w wielu schorzeniach i dolegliwościach.