Najgorszy scenariusz, którego obawiało się wielu ekspertów, zaczyna się spełniać na naszych oczach. Przez cały 2022 rok wielokrotnie ostrzegano czytelników, że wiele wskazuje na to, że wyłaniający się światowy kryzys żywnościowy osiągnie zupełnie nowy poziom w 2023 roku i tak właśnie się dzieje. W odpowiedzi na kurczące się dostawy żywności ceny gwałtownie rosną na całej planecie, a liczba rozpaczliwie głodnych ludzi eksploduje. Niestety, ten kryzys nie będzie tylko przejściowy. Jak wyjaśnię na końcu tego artykułu, globalny koszmar, przed którym stoimy, nieuchronnie będzie się nasilać w nadchodzących latach.

Większość z nas w zachodnim świecie po prostu nie rozumie, jak bardzo pogorszyły się już warunki w dużej części świata.

Na przykład Reuters przyznaje, że kryzys głodowy w Afryce stał się „większy i bardziej złożony niż kontynent kiedykolwiek widział”…

W całej Afryce, od wschodu do zachodu, ludzie doświadczają kryzysu żywnościowego, który jest większy i bardziej złożony niż ten kontynent kiedykolwiek widział, mówią dyplomaci i pracownicy organizacji humanitarnych.

Proszę, pozwól temu zapaść na chwilę.

W przeszłości w Afryce było wiele klęsk głodu, ale nigdy nie było tak źle, jak teraz.

Tymczasem na Bliskim Wschodzie dotkliwy niedobór pszenicy zmusza wielu Pakistańczyków do czekania godzinami w kolejce „po jedną torbę” …

Pakistan cierpi obecnie z powodu gwałtownie rosnących cen i niedoboru mąki pszennej, a ludzie czekają godzinami w kolejce, aby otrzymać jedną torbę.

Czy stałbyś godzinami w kolejce po jedną torebkę mąki?

Gdybyś był rozpaczliwie głodny, zrobiłbyś to.

W Ameryce Południowej pozornie niekończące się niepokoje społeczne zintensyfikowały bardzo poważne niedobory, które mają miejsce w Peru …

Ponieważ nie widać końca antyrządowych protestów w Peru, kraj ten boryka się obecnie z niedoborem podstawowych produktów, w tym żywności i paliwa.

A po drugiej stronie globu Australijczycy są coraz bardziej sfrustrowani bardzo bolesnym niedoborem ziemniaków, który dotknął ten naród …

Ziemniaki należą do ulubionych warzyw Australijczyków. Mamy jednak do czynienia z niedoborem przetworzonych ziemniaków, zwłaszcza mrożonych frytek. Coles wprowadził limit dwóch produktów dla kupujących poszukujących mrożonych produktów ziemniaczanych. Firmy zajmujące się rybami i frytkami są pod presją, a niektórzy są oburzeni McDonald’s wprowadza nowy produkt ziemniaczany w środku kryzysu.

W poprzednich dziesięcioleciach w różnych częściach świata zdarzały się lokalne klęski głodu.

Ale to, z czym mamy teraz do czynienia, ma charakter globalny.

Według New York Times niedobory żywności „powodują intensywny ból w Afryce, Azji i obu Amerykach”…

„Mamy teraz do czynienia z ogromnym kryzysem braku bezpieczeństwa żywnościowego” – powiedział w zeszłym miesiącu sekretarz stanu USA Antony J. Blinken na szczycie z przywódcami afrykańskimi w Waszyngtonie. „Jest to produkt wielu rzeczy, jak wszyscy wiemy”, powiedział, „w tym rosyjskiej agresji na Ukrainę”.

Niedobory żywności i wysokie ceny powodują intensywny ból w Afryce, Azji i obu Amerykach. Urzędnicy amerykańscy są szczególnie zaniepokojeni Afganistanem i Jemenem, które zostały spustoszone przez wojnę. Egipt, Liban i inne duże kraje importujące żywność mają trudności ze spłatą swoich długów i innych wydatków, ponieważ koszty gwałtownie wzrosły. Nawet w bogatych krajach, takich jak Stany Zjednoczone i Wielka Brytania, gwałtownie rosnąca inflacja, spowodowana częściowo zakłóceniami wojennymi, pozostawiła biedniejszych ludzi bez jedzenia.

Czy już Cię przekonałem?

To jest poważne.

W Stanach Zjednoczonych, ceny żywności nadal rosną do przerażających poziomów. Na przykład cena soku pomarańczowego właśnie gwałtownie wzrosła do zupełnie nowego rekordu, ponieważ przewiduje się, że produkcja cytrusów na Florydzie osiągnie najniższy poziom  od 1945 r. …

Kontrakty terminowe na OJ osiągnęły nowy szczyt, rosnąc o 10 centów lub 4,56% do poziomu 2,292 USD/lb, przekraczając rekord z 2016 r., który wyniósł 2,2585 USD, z powodu ograniczonej podaży.

USDA przewiduje, że produkcja cytrusów na Florydzie osiągnie w tym roku 44,5 miliona pudełek, co może skutkować najmniejszymi w tym stanie zbiorami pomarańczy od 1945 roku. Wynika to z „zazieleniania” i szkód spowodowanych huraganem w gajach cytrusowych na Florydzie.

W 1945 roku w Stanach Zjednoczonych mieszkało 139 milionów ludzi.

Dziś populacja kraju wzrosła do 329 milionów.

Tak więc jest teraz znacznie mniej pomarańczy na osobę.

Zmniejsza się też liczebność krajowego stada bydła…

Najnowsze dane z raportu amerykańskiego Departamentu Rolnictwa dotyczącego inwentaryzacji bydła z wtorku wykazały 89,3 mln bydła na dzień 1 stycznia, o 3% mniej niż rok temu. Spadek nie był nieoczekiwany i był zgodny z ankietą Bloomberga.

Oznacza to, że ceny wołowiny będą nadal rosły.

Można spróbować przerzucić się na kurczaka lub indyka, ale dzięki pandemii ptasiej grypy z pewnością też nie są tanie.

W tym momencie ptasia grypa zabiła już ponad 58 milionów kurczaków i indyków w Stanach Zjednoczonych.

Jakby tego było mało, teraz wielu hodowców kurczaków w całym kraju donosi, że ich kury nagle przestały składać jaja. To jest coś, o czym niedawno mówił Tucker Carlson…

Teraz zdrowe kury składają jaja regularnie, co 24 do 26 godzin. Ale nagle właściciele kurczaków w całym kraju – nie wszyscy, ale wielu – zgłaszają, że nie dostają żadnych jaj lub tak dużo. Więc co to powoduje? Ewidentnie coś jest tego przyczyną. Niektórzy doszli do wniosku, że ich karma dla kurczaków może być odpowiedzialna.

Ceny jaj wzrosły już do poziomu, o jakim większość ludzi nawet nie śniła, że ​​jest to możliwe, a to powoduje niemałą panikę.

Więcej Amerykanów niż kiedykolwiek wcześniej jest nagle zainteresowanych hodowlą własnych kurczaków, co wywołało  szaleństwo zakupów w lokalnych wylęgarniach…

Zainteresowanie wyszukiwaniem w Google hasła „hodowla kurczaków” znacznie wzrosło w porównaniu z rokiem ubiegłym. Ta zmiana jest częścią szerszego zjawiska: niewielka, ale szybko rosnąca część populacji amerykańskiej zainteresowała się uprawą i hodowlą żywności w domu, trendem, który narodził się przed pandemią i który został ożywiony przez niedobory, które wywołała.

„Ponieważ jest coraz więcej niedoborów, coraz więcej ludzi chce hodować własne pożywienie” – zauważyła pani Stevenson w styczniowe popołudnie, gdy 242 dzwoniących do wylęgarni siedziało w zawieszeniu, prawdopodobnie czekając na zaopatrzenie się we własne pisklęta i akcesoria przylegające do piskląt.

Niestety wszystko, co do tej pory opisałem w tym artykule, to tylko wierzchołek góry lodowej.

Dzieje się tak dlatego, że światowe dostawy żywności będą się kurczyć w nadchodzących latach, bez względu na to, co teraz zrobimy.

Gdybyśmy nagle i natychmiast przestali używać wszystkich nawozów, bylibyśmy w stanie wyżywić tylko połowę świata.

Tak więc produkcja nawozów jest absolutnie krytyczna.

Niestety prawie cały fosfor, którego używamy w naszych nawozach, pochodzi z „nieodnawialnych fosforytów”, a 85 procent pozostałej podaży znajduje się zaledwie w pięciu krajach…

Bez fosforu nie można produkować żywności, ponieważ wszystkie rośliny i zwierzęta potrzebują go do wzrostu. Mówiąc prościej: jeśli nie ma fosforu, nie ma życia. W związku z tym nawozy na bazie fosforu – to „P” w nawozie „NPK” – stały się krytyczne dla globalnego systemu żywnościowego.

Większość fosforu pochodzi z nieodnawialnych fosforytów i nie można go sztucznie zsyntetyzować. Dlatego wszyscy rolnicy potrzebują do niego dostępu, ale 85% pozostałych na świecie wysokiej jakości fosforytów jest skoncentrowanych w zaledwie pięciu krajach (niektóre z nich są „geopolitycznie złożone”): Maroku, Chinach, Egipcie, Algierii i Afryce Południowej.

Ponieważ zasoby nieodnawialnych fosforytów są coraz mniejsze, globalne zasoby żywności będą coraz mniejsze.

W końcu po prostu nie będzie wystarczającej ilości nieodnawialnych fosforytów, a w pewnym momencie będziemy mieć różnego rodzaju kłopoty.

Przerażający globalny głód, przed którym nieustannie ostrzegałem, stał się nieunikniony.

To tylko kwestia czasu.

Zachęcam Was do nauki uprawy własnej żywności już teraz, ponieważ wkraczamy w czasy, które będą naprawdę niezwykle „interesujące”.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Napisz Komentarz

Exit mobile version