Przemysł jadalnych owadów kwitnie. I chociaż myśl o jedzeniu owadów może wydawać się nieatrakcyjna, białko owadów jest już wykorzystywane w akwakulturze, paszach dla zwierząt gospodarskich, karmach dla zwierząt domowych i wielu produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Owady są również okrzyknięte możliwym rozwiązaniem problemu głodu na świecie, ponieważ rosnąca populacja i ograniczone zasoby stają się coraz większym problemem, a przemysł spożywczy jest zmuszony znaleźć realne alternatywy.

Produkty na rynku owadów jadalnych obejmują całe owady, proszek z owadów, mączkę z owadów i olej z owadów. (Shutterstock)

Francuska firma biotechnologiczna Ÿnsect właśnie ogłosiła plany budowy globalnej sieci hodowli owadów, znacznie zwiększając produkcję. Firma Ÿnsect wkrótce będzie mogła pochwalić się największą na świecie pionową farmą owadów w Amiens we Francji . Firma twierdzi, że pionowy model farmy pozwala na produkcję większej ilości białka przy mniejszym zużyciu miejsca i mniejszych zasobów. Zautomatyzowany zakład jest drugim we Francji i twierdzi, że będzie produkować 20 000 ton żywności na bazie owadów rocznie.

W grudniu 2022 roku firma ogłosiła, że ​​rozszerza działalność na Stany Zjednoczone i Meksyk, aby zbudować zakłady produkujące składniki owadów, wkraczając na dwa znaczące nowe rynki. Firma Ÿnsect podpisała również umowę z amerykańską firmą młynarską Ardent Mills na budowę fabryki obok jednego ze swoich zakładów w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, rozszerzając swój zasięg na nowe terytoria.

Owady do spożycia przez ludzi

Przez ostatnią dekadę firma Ÿnsect produkowała owady stosowane jako dodatki odżywcze w karmach dla zwierząt domowych oraz w żywieniu ryb i zwierząt gospodarskich. Wszystko się jednak zmieniło, gdy na początku 2021 r. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosiła, że ​​larwy mącznika – stosowane w całości lub w postaci proszku – zostały uznane za bezpieczne do spożycia przez ludzi. Od tego czasu Ÿnsect sprzedaje proszki do wypieków, odżywek dla sportowców, makaronów, mięsa i zamienników mięsa — a biznes kwitnie.

Rodzaj owadów

Najpopularniejszymi owadami na jadalnym rynku przeznaczonym dla ludzi są muchy czarne, koniki polne, mączniki, jedwabniki i świerszcze.

Ÿnsect wykorzystuje dwa rodzaje mącznika młynarza, którymi są larwy chrząszczy mącznika młynarka Molitor (znanego również jako Tenebrio molitor) i mącznika bizona (Alphitobius diaperinus).

FDA

W Stanach Zjednoczonych już jemy robaki, głównie nieumyślnie. Zgodnie z wytycznymi FDA, pewna ilość części owadów jest dozwolona w żywności, którą spożywamy, chociaż nie jest to pożądane. Podręcznik poziomu wad Food and Drug Administration stwierdza, że ​​pewne „naturalne i nieuniknione wady” są dozwolone w naszej żywności i rzekomo nie stanowią zagrożenia dla ludzi.

Na przykład każdy produkt z makaronu i sera może zawierać aż 225 lub więcej fragmentów owadów na 225 gramów żywności. Masło orzechowe dopuszcza 30 lub więcej fragmentów owadów do 100 gramów, a mąka pszenna dopuszcza 75 lub więcej fragmentów owadów na 50 gramów. Co ciekawe, FDA klasyfikuje obecność części owadów w żywności jako „brud owadów”, a inne rzeczy, które dopuszcza w naszej żywności, to pleśń, jaja muszek Drosophila i „brud gryzoni”, który obejmuje włosy i odchody. Lista jest obszerna i przypomina otrzeźwiające przypomnienie, że już teraz konsumujemy owady i wiele innych rzeczy, których moglibyśmy sobie nie wyobrazić. Mówiąc najprościej, jest prawie niemożliwe, aby całkowicie usunąć te zanieczyszczenia z naszej żywności.

FDA od dawna klasyfikuje owady jako „brud”, ale gdy zapoczątkujemy nową erę jadalnych owadów , może chcieć zmienić swoją klasyfikację z owadów jako czegoś, co toleruje w zaopatrzeniu w żywność, na coś, co ludzie mogą kiedyś chcieć skonsumować.

To rozłączenie zostało zauważone w artykule Marie Boyd, profesora prawa na University of South Carolina Law School. W swoim artykule zatytułowanym „Zupa z krykieta: krytyczne badanie przepisów dotyczących owadów jako żywności” wyjaśnia, że ​​chociaż FDA poświęciła wiele uwagi owadom jako niepożądanym defektom w żywności dla ludzi, poświęciła niewiele uwagi owadom jako pokarmowi dla ludzi. Mówi, że kulturowo owady nie są powszechnie uważane za żywność w Stanach Zjednoczonych, częściowo dlatego, że FDA sklasyfikowała owady jako „brud” na mocy federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach (FDCA). Dochodzi do wniosku, że uznając owady za pożywienie, FDA może pomóc w ułatwieniu większej akceptacji owadów jako źródła pożywienia przez ogół społeczeństwa.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Jeden komentarz

Napisz Komentarz

Exit mobile version