Rządowe Centrum Legislacji opublikowało projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który nakłada nowy obowiązek na bary, puby i restauracje związany z alkoholem. Projekt ten zmienia rozporządzenie dotyczące znakowania środków spożywczych i został opublikowany na stronach RCL w środę.

Obecnie brakuje jednoznacznego wskazania, co rozumie się pod pojęciem „napój alkoholowy” zarówno w przepisach krajowych, jak i unijnych, dotyczących znakowania środków spożywczych oraz przekazywania informacji o żywności konsumentom. W związku z tym, Ministerstwo Rolnictwa postanowiło doprecyzować kryteria dla określenia „nalewka” na etykiecie napojów spirytusowych.

Projekt zakłada, że na etykiecie napoju spirytusowego powinna znaleźć się nazwa prawna „likier” lub „napój spirytusowy” – w zależności od zawartości cukrów – a dodatkowo może pojawić się określenie „nalewka”. To ma pomóc w uniknięciu utraty renomy tego określenia, które kojarzone jest przez konsumentów z napojem spirytusowym wytworzonym na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego wytwarzanego tradycyjnie w Polsce przez przedsiębiorców lub na użytek domowy.

Projekt wprowadza również nowy obowiązek dla gastronomii. Lokale, takie jak puby, restauracje i bary, mają podawać informacje o zawartości alkoholu w napojach, których zawartość alkoholu przekracza 1,2 proc. Informacje te będą obowiązkowe dla napojów oferowanych do sprzedaży konsumentom finalnym lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania, a także w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży.

Obowiązek ten miałby wejść w życie po upływie 60 dni od wprowadzenia rozporządzenia. Resort rolnictwa uważa, że ten okres jest wystarczający dla gastronomii, aby dostosować się do nowych przepisów. Informacje o zawartości alkoholu miałyby pojawić się na kartach dań lub innych nośnikach informacyjnych w lokalach.

Obecnie projekt rozporządzenia jest przedmiotem uzgodnień i konsultacji publicznych, a podmioty zainteresowane mają czas do 21 sierpnia, aby zgłosić ewentualne uwagi.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version