Sanepid wydał pilny komunikat dotyczący bakterii Legionella, w którym podkreśla, że wysokie temperatury sprzyjają rozprzestrzenianiu się tej bakterii.

Okres utrzymujących się wysokich temperatur sprzyja szybkiemu wzrostowi bakterii Legionella w wewnętrznych systemach wodnych. W związku z rosnącą liczbą infekcji wywołanych przez tę bakterię, Główny Inspektor Sanitarny zalecił jednostkom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie kraju zaostrzenie kontroli i nadzoru nad przestrzeganiem standardów bezpieczeństwa wody przez osoby odpowiedzialne za zarządzanie systemami wodociągowymi i instalacjami wodnymi. To wytyczne mają na celu ochronę zdrowia publicznego, obejmując także placówki takie jak szpitale czy domy pomocy społecznej.

Aktualnie potwierdzono 113 przypadków zakażenia bakterią Legionella pneumophila w regionach Rzeszowa i powiatu rzeszowskiego, Dębicy, Przemyśla, Kolbuszowej, Łańcuta oraz Sędziszowa Małopolskiego. Ponadto, odnotowano 7 zgonów, a ofiary te miały w wieku od 64 do 95 lat, cechowała je osłabiona odporność oraz istniejące współistniejące choroby, w tym także choroby onkologiczne.

Ten komunikat stanowi ważne ostrzeżenie, które podkreśla konieczność zwiększenia uwagi i działań w celu minimalizacji ryzyka związanego z Legionellą, szczególnie w okresach, gdy temperatury sprzyjają jej namnażaniu. Wsparcie ze strony państwowych organów i jednostek odpowiedzialnych za zdrowie publiczne jest kluczowe w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się tej bakterii i związanych z nią zagrożeń zdrowotnych.

JAKĄ CHOROBĄ JEST LEGIONELOZA

Legioneloza to choroba układu oddechowego. Jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą. Wywołują ją bakterie Legionella, które występują w wodzie i rozmnażają się w temperaturze 20-50 stopni Celsjusza.

JAK MOŻNA SIĘ ZAKAZIĆ

Legioneloza, choroba wywołana przez bakterie Legionella, nie jest chorobą, która przenosi się bezpośrednio z człowieka na człowieka. Istnieje ryzyko infekcji tylko wtedy, gdy bakterie dostaną się do dróg oddechowych. Zakażenie może wystąpić, gdy wdychamy powietrze zawierające aerozol zanieczyszczonej bakteriami wody, takiej jak mgła wodna wytworzona przez rozpylanie wody.

Warto podkreślić, że Legionella nie jest przenoszona poprzez spożycie skażonej wody czy jedzenia. Oznacza to, że bakterie te nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu, jeśli znajdą się w układzie pokarmowym w wyniku spożycia zanieczyszczonej wody. W praktyce, ryzyko związane z legionelozą koncentruje się głównie na możliwości inhalacji zanieczyszczonej aerozolu, który może być obecny w powietrzu w wyniku rozpylania zanieczyszczonej wody.

W celu minimalizacji ryzyka związanego z tą chorobą, istotne jest właściwe zarządzanie systemami wodnymi i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się aerozolu zawierającego bakterie Legionella. Oświadczono, że najważniejsza droga zakażenia to drogi oddechowe, co wskazuje na kluczową rolę kontroli środowiskowej, szczególnie w miejscach, gdzie istnieje ryzyko tworzenia się aerozolu wody, takich jak systemy klimatyzacyjne, prysznice czy fontanny.

LECZENIE ZAKAŻENIA LEGIONELLĄ

Większość przypadków legionelozy można wyleczyć za pomocą antybiotyków. Ciężki przebieg choroby najczęściej dotyczy osób starszych, z obniżoną odpornością i przewlekłymi chorobami płuc, a także palaczy.

JAK ZMNIEJSZYĆ RYZYKO ZAKAŻENIA

  • Regularnie dokonuj czyszczenia oraz dezynfekcji urządzeń natryskowych wewnątrz swojego domu, takich jak głowice prysznicowe, nawilżacze powietrza oraz wanny z hydromasażem. Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta w celu zapewnienia skuteczności tych działań.
  • W przypadku, gdy kran nie był używany przez okres przekraczający dwa tygodnie, przed rozpoczęciem korzystania z wody zaleca się odpuszczenie jej przez co najmniej dwie minuty. Jest to istotne, aby pozbyć się ewentualnych zalegających zanieczyszczeń oraz zapewnić świeżość wody płynącej z kranu.
  • Okresowo, przeprowadzaj opróżnianie i płukanie urządzeń grzewczych, jak to wskazane przez producenta. Działanie to pomoże zmniejszyć gromadzące się na dnie oraz ściankach urządzeń zanieczyszczenia. Przyjęcie tych praktyk może znacząco przyczynić się do utrzymania wysokiej jakości wody oraz efektywności działania urządzeń.
  • Jeżeli to możliwe, staraj się utrzymać temperaturę wody w urządzeniach grzewczych na poziomie 60°C. Taka temperatura może pomóc w zahamowaniu rozwoju mikroorganizmów, co jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny wody używanej w domu.

DZIAŁANIA RESORTU ZDROWIA I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny z województwa podkarpackiego prowadzi obecnie dochodzenie, mające na celu zidentyfikowanie źródła infekcji. Prawdopodobnym źródłem jest system wodociągowy. W związku z tą sytuacją, podejmuje się działania mające na celu zrozumienie i wyeliminowanie źródła zakażenia. W tym kontekście, przeprowadza się pobieranie próbek wody w wytypowanych punktach. Jednocześnie, aktywnie prowadzone są wywiady epidemiologiczne z osobami, które zachorowały, a uzyskane z nich informacje poddawane są analizie.

Współpraca Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny – Państwowego Instytutu Badawczego zaowocowała wypracowaniem zaleceń mających na celu minimalizację ryzyka związanego z obecnością bakterii Legionella w systemach wodnych wewnętrznych budynków. W ramach tych zaleceń określono konkretne działania techniczne, które powinny zostać podjęte w związku z różnymi typami systemów i urządzeń.

Aby zapewnić koordynację działań, regularnie odbywają się spotkania sztabu kryzysowego, w którym uczestniczą kluczowe postaci, takie jak minister zdrowia Katarzyna Sójka, wiceminister zdrowia Waldemar Kraska, przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego, służb wojewódzkich oraz władz samorządowych. Takie podejście ma na celu zapewnienie spójności działań oraz efektywne zarządzanie sytuacją kryzysową.

W dodatku, powołano Zespół Ekspercki, którego zadaniem jest wsparcie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz władz lokalnych i podmiotów odpowiedzialnych za infrastrukturę komunalną w mieście. Jest to istotna inicjatywa, mająca na celu skoncentrowanie wiedzy i doświadczenia ekspertów na różnych polach, aby sprawnie zarządzać i rozwiązywać problem.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version