Włoski cukiernik Roberto Linguanotto, który wynalazł słynny deser tiramisu, zmarł w wieku 81 lat – donosi gazeta Corriere della Sera.

Linguanotto opracował przepis na ciasto z kawą, herbatnikami i serem mascarpone podczas pracy w restauracji Le Beccherie w regionie Veneto w Treviso w północnych Włoszech.

Tiramisu po raz pierwszy pojawiło się w menu restauracji w 1972 roku, a uważa się, że Linguanotto ściśle współpracował z żoną właściciela, Albą Campeola, która wymyśliła deser z kawy i kremu jajecznego w latach pięćdziesiątych. Linguanotto zastąpił krem jajeczny mascarpone: w ten sposób narodziło się tiramisu.

Wersja deseru Linguanotto została zapisana w akcie notarialnym sporządzonym przez trzech członków Włoskiej Akademii Kulinarnej w Treviso, zauważa publikacja. Prezydent regionu, Luca Zaia, złożył kondolencje z powodu śmierci cukiernika, nazywając go posłańcem „naszego flagowego deseru, który jest kulinarną doskonałością uznawaną na całym świecie”.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version