W wyniku wybuchu epidemii salmonelli, władze ds. żywności i leków podjęły masowe działania wycofania skażonych produktów z rynku. Te dramatyczne wydarzenia miały swoje źródło w pakowanej w worki krojonej cebuli, którą federalne organy zdrowia łączą z epidemią salmonelli. Portal newsnadzis.pl poinformował o ostrzeżeniu, które wydała Agencja ds. Żywności i Leków w tej sprawie.
Przypadki zachorowań na Salmonellę pojawiły się w dziesiątkach osób, rozsianych po 22 stanach, co wywołało poważny alarm. Głównym źródłem tej epidemii okazała się workowana, wstępnie pokrojona cebula produkowana przez firmę Gills Onions z Kalifornii.
Agencja ds. Żywności i Leków podjęła natychmiastowe działania, wydając oficjalne ostrzeżenie. Konkretne partie cebuli oraz paczkowanych warzyw zostały zidentyfikowane jako skażone i zobowiązano do ich zniszczenia lub wycofania. Warto zaznaczyć, że wycofana cebula przekroczyła już swoją datę przydatności do spożycia, co zaznaczyła FDA. Jednakże istniała również obawa, że niektóre z osób dotkniętych tą epidemią mogły przechowywać tę zarażoną cebulę w zamrażarkach, co potencjalnie przyczyniło się do rozprzestrzenienia się choroby. Cała sytuacja budziła duże obawy i konieczność działań prewencyjnych.
Skażona cebula w supermarketach. Dziesiątki chorych trafiły do szpitala
Firma stwierdziła, że podjęła decyzję o wycofaniu produktów dobrowolnie, z naciskiem na priorytety związane z bezpieczeństwem żywności i zdrowiem publicznym. To zainicjowanie procesu wycofania miało miejsce po otrzymaniu powiadomienia od FDA, że produkty, które zostały wycofane, były uwzględnione w trwającym śledztwie agencji w związku z epidemią Salmonelli. W komunikacie prasowym podano, że te środki podjęto w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów.
Produkty spożywcze objęte procesem wycofania to m.in. pakowana w worki, wstępnie pokrojona w kostkę żółta cebula, kombinacje selera i cebuli pakowane w worki oraz mieszanka warzyw znana jako mirepoix.
Zgodnie z ostrzeżeniem CDC dotyczącym bezpieczeństwa żywności wydanym we wtorek, epidemia Salmonelli doprowadziła do 73 przypadków zachorowań w 22 stanach, w tym 15 hospitalizacji. Również warto zaznaczyć, że wycofanie produktów z rynku nastąpiło prawie dwa miesiące po zgłoszeniu większości zachorowań, co jest wynikiem długotrwałego procesu dochodzenia przeprowadzonego przez lokalne wydziały zdrowia publicznego i CDC, jak wyjaśnił Bill Marler, prawnik specjalizujący się w kwestiach bezpieczeństwa żywności.