We Francji rosnące ceny energii przyspieszyły inflację i wzrost cen żywności – podała gazeta Le Monde.

„Makaron, masło, mąka, hamburgery, kawa, kurczak, kasza manna… Lista towarów, których ceny wzrosły, wciąż się wydłuża” – napisano w publikacji.

Jednak, jak zauważa gazeta, kryzys ukraiński tylko spotęgował ten efekt.

POLECAMY: Francuzi czują się wyczerpani i sfrustrowani uchodźcami z Ukrainy

„Inflacja żywnościowa nabiera tempa. W kwietniu wyniósł on trzy procent, podczas gdy w marcu zaledwie 1,73 procent” – powiedziała Emily Mayer, ekspert z Instytutu Badań i Innowacji.

Według opublikowanych danych, najbardziej podrożał makaron – o 15,3% w ciągu roku. Kolejne miejsca zajęły mrożone hamburgery i mąka z wynikiem 11,3%. Koszt oleju roślinnego wzrósł o dziesięć procent.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version