We Francji rosnące ceny energii przyspieszyły inflację i wzrost cen żywności – podała gazeta Le Monde.
„Makaron, masło, mąka, hamburgery, kawa, kurczak, kasza manna… Lista towarów, których ceny wzrosły, wciąż się wydłuża” – napisano w publikacji.
Jednak, jak zauważa gazeta, kryzys ukraiński tylko spotęgował ten efekt.
POLECAMY: Francuzi czują się wyczerpani i sfrustrowani uchodźcami z Ukrainy
„Inflacja żywnościowa nabiera tempa. W kwietniu wyniósł on trzy procent, podczas gdy w marcu zaledwie 1,73 procent” – powiedziała Emily Mayer, ekspert z Instytutu Badań i Innowacji.
Według opublikowanych danych, najbardziej podrożał makaron – o 15,3% w ciągu roku. Kolejne miejsca zajęły mrożone hamburgery i mąka z wynikiem 11,3%. Koszt oleju roślinnego wzrósł o dziesięć procent.