Wielka Brytania zezwoliła na sprzedaż w tym kraju żywności pochodzącej z japońskiego regionu Fukushima – pisze The Guardian.

„Wiele produktów będzie dostępnych w japońskich restauracjach i sklepach specjalistycznych w Anglii, Szkocji i Walii” – czytamy w gazecie, dodając, że sieci supermarketów Tesco i Waitrose nie zdecydowały się jeszcze na sprzedaż tych produktów.

Dostawy z Fukushimy zostały zakazane w Wielkiej Brytanii w 2011 r., po wypadku w elektrowni jądrowej w tym regionie Japonii, ale od tego czasu ograniczenia są stopniowo znoszone.

Niszczycielskie trzęsienie ziemi w Japonii z 11 marca 2011 r. oraz tsunami, które po nim nastąpiło, doprowadziły do serii awarii w elektrowni jądrowej Fukushima Daiichi. Spowodowało to kilka wycieków promieniowania, co zmusiło władze do ewakuacji ludzi z 20-kilometrowej strefy wokół elektrowni. Później zaczęły pojawiać się informacje o wykryciu pierwiastków promieniotwórczych, zwłaszcza izotopów jodu i cezu, w powietrzu, wodzie morskiej i pitnej, a także w żywności w niektórych rejonach Japonii.

POLECAMY: Janusz Filipiak: trzeba uświadomić ludziom, że nie mają tyle „żreć”

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version