Niebezpieczny szczep bakterii Salmonella jest coraz częściej znajdowany w produktach mięsnych w Wielkiej Brytanii – informuje brytyjski dziennik „Guardian„, powołując się na niepublikowane raporty rządowe.

Gazeta zauważa, że brytyjski Departament Rolnictwa i Środowiska potwierdził wzrost liczby przypadków salmonelli w produktach mięsnych.

„(Ministerstwo) jest zaniepokojone coraz większym rozprzestrzenianiem się Salmonella infantis w Europie w ciągu ostatniej dekady, a zwłaszcza jej poziomem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Urzędnicy będą nadal monitorować sytuację i podejmować działania w razie potrzeby – powiedział Guardian cytując źródło w ministerstwie.

POLECAMY: Kolejna element teorii spiskowej staje się faktem

Salmonella może być szczególnie groźna dla życia niemowląt i osób starszych, podała publikacja. Około 400 osób w Wielkiej Brytanii zostało zarażonych Salmonellą infantis w 2019 i 2020 roku – podała gazeta, powołując się na źródła.

Wcześniej poinformowano, że europejska fabryka czekolady Barry Callebaut w Vise w Belgii została zatrzymana z powodu wykrycia produktów skażonych salmonellą. Wstrzymano wysyłkę wszystkich wyprodukowanych tam od 25 czerwca wyrobów czekoladowych. Zawieszenie będzie obowiązywało do odwołania. Firma analizuje przyczyny tego zdarzenia.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version