Amerykańska Grupa Zadaniowa ds. Usług Prewencji (USPSTF) wydała zalecenia przeciwko stosowaniu dwóch suplementów diety w celu zapobiegania chorobom układu krążenia i nowotworom . Są to beta-karoten i witamina E. W szczególności beta-karoten może nawet powodować raka. Ten przewodnik wywołał poruszenie. Czy kupowanie suplementów diety jest stratą pieniędzy i szkodliwością?

Brak korzyści w przyjmowaniu suplementów beta-karotenu lub witaminy E

Choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory są głównymi przyczynami zgonów w wielu krajach, a stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie wywołują te choroby. Postrzegane przeciwzapalne i przeciwutleniające działanie suplementów diety jest jednym z powodów, dla których ludzie je kupują.

Jednak w zaktualizowanych wytycznych opublikowanych w The Journal of the American Medical Association, USPSTF stwierdza:

  • Suplementacja witaminą E nie jest korzystna w zapobieganiu chorobom układu krążenia czy nowotworom. Jego nadmierna suplementacja zwiększa ryzyko udaru krwotocznego.
  • Suplementacja beta-karotenem może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Szczególnie w przypadku palaczy i pracowników narażonych na działanie azbestu suplementy beta-karotenu zwiększają ryzyko śmiertelności z powodu chorób układu krążenia i raka płuc.

Połączenie suplementów beta-karotenu i witaminy A zwiększa również ryzyko raka płuc.

Pokarmy beta-karotenowe zwalczają raka, suplementy beta-karotenowe działają na odwrót

Wiele badań wykazało, że beta-karoten ma silne działanie przeciwutleniające, a spożywanie owoców i warzyw może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Między innymi żywność zawierająca karotenoidy może mieć działanie ochronne przeciwko nowotworom płuc, jamy ustnej, gardła i krtani.

Jednak palacze, którzy przyjmują suplementy beta-karotenu w celu zapobiegania rakowi płuc, prawdopodobnie odczują odwrotny efekt.

Badania wykazały, że przyjmowanie dużych dawek suplementów beta-karotenu zwiększa ryzyko raka płuc , a ryzyko zachorowania na raka jest najwyższe wśród palaczy. Już w 1994 roku badanie opublikowane w The New England Journal of Medicine wykazało, że całkowita śmiertelność mężczyzn palących beta-karoten była o 8 procent wyższa niż u osób niepalących, a przyczyną zgonów był głównie rak płuc i choroba niedokrwienna serca.

Ile więc suplementacji uważa się za „wysoką dawkę”? Metaanaliza z 2010 r. wykazała, że ​​osoby, którym codziennie suplementowano 20-30 mg beta-karotenu, miały znaczący 16-procentowy wzrost zachorowań na raka płuc i żołądka, z najwyższym ryzykiem wśród palaczy i pracowników narażonych na działanie azbestu.

Ponadto, niezależnie od zawartości substancji smolistych i nikotyny w papierosach, palacze stosujący suplementy beta-karotenowe są narażeni na zwiększone ryzyko raka płuc. Jeśli palacze regularnie spożywają alkohol, połączenie beta-karotenu i etanolu może prowadzić do hepatotoksyczności.

Dlaczego beta-karoten z żywności i suplementów beta-karotenu przynoszą w organizmie prawie zupełnie odwrotne skutki? Memorial Sloan Kettering Cancer Center sugeruje, że beta-karoten nabyty w diecie może wchodzić w interakcje z innymi fitochemikaliami w owocach i warzywach, aby mieć lepszy wpływ na organizm niż suplementy.

Inne badania sugerują, że wysokie dawki suplementów beta-karotenu mogą zmienić się z „przeciwutleniaczy” na „pro-utleniacze”, a u palaczy mogą nawet powodować uszkodzenia oksydacyjne DNA, czyniąc komórki bardziej podatnymi na raka.

Przegląd z 2020 r. opublikowany w Antioxidants wskazał, że interakcje karotenoidów u ludzi, w tym beta-karotenu, są złożone i mogą stać się przeciwutleniaczami lub prooksydantami. W tym ostatnim przypadku karotenoidy mogą nawet uszkadzać komórki.

Jeśli chodzi o suplementy witaminy A, choć nie są tak ryzykowne jak beta-karoten, zaleca się również suplementację poprzez dietę.

Dwa badania przeprowadzone w 2019 roku wykazały, że spożycie witaminy A, a nie suplementów, zmniejsza śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny i śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, a diety bogate w karotenoidy, które są przekształcane w witaminę A w organizmie, są korzystne dla zdrowia kardiometabolicznego.

Witamina A jest składnikiem odżywczym rozpuszczalnym w tłuszczach, a spożycie pojedynczego suplementu może spowodować jej nadmierne gromadzenie się w organizmie. Według USPSTF, zbyt dużo witaminy A może zmniejszyć gęstość mineralną kości lub wywołać działanie hepatotoksyczne lub teratogenne.

Czy suplementy są szkodliwą stratą pieniędzy?

Nowe wytyczne USPSTF stwierdzają również, że nie ma wystarczających dowodów, aby udowodnić, że suplementacja jednym lub wieloma składnikami odżywczymi może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym lub rakowi.

W wytycznych oceniono korzyści płynące z pojedynczych lub złożonych suplementów witaminowych, takich jak beta-karoten, witamina A, witamina E, witamina D, wapń, witamina C, kwas foliowy, witamina B12, witamina B3, witamina B6 i selen w zapobieganiu chorobom układu krążenia i raka oraz dla zmniejszenia śmiertelności. I doszedłem do powyższych wniosków.

W artykule wstępnym towarzyszącym wytycznym lekarz medycyny Jeffrey A. Linder, szef ogólnej medycyny wewnętrznej w Feinberg School of Medicine na Northwestern University, wraz ze swoimi kolegami stwierdził, że zamiast wydawać pieniądze i zwracać uwagę na suplementy, są one niskiego ryzyka, wysokie należy podkreślić działania o charakterze wpływowym. Przykłady obejmują zdrową dietę, ćwiczenia, utrzymywanie prawidłowej wagi i unikanie palenia tytoniu.

To sprawia, że ​​ludzie zastanawiają się, czy kupowanie suplementów zdrowotnych jest naprawdę stratą pieniędzy i szkodzi ich organizmom. W końcu nie każdy może regularnie cieszyć się dobrze zbilansowanym posiłkiem.

W związku z tym Titan Lin, dietetyk i dyrektor generalny Learneating Co. Ltd, powiedział, że przyjmowanie pojedynczego suplementu odżywczego często wiąże się z wysokimi dawkami; ale suplementacja kombinacji witamin jest znacznie bezpieczniejsza.

Z drugiej strony zrównoważona dieta może rzeczywiście zmniejszyć ryzyko raka i układu krążenia, a spożywanie naturalnej żywności może jednocześnie uzupełniać wiele składników odżywczych.

Jednak niektóre składniki odżywcze, takie jak olej rybny, są trudniejsze do uzyskania w skutecznych dawkach z pożywienia, dlatego można je uzupełnić suplementami.

Istnieje również szereg czynników, które sprawiają, że ludzie muszą pozyskiwać niezbędne składniki odżywcze z suplementów.

USPSTF zaleca, aby kobiety w ciąży przyjmowały codziennie od 0,4 do 0,8 mg (400 do 800 mcg) kwasu foliowego w celu zapobiegania wrodzonym wadom cewy nerwowej u niemowląt.

Brak witaminy B12 może wpływać na pamięć, ale witamina B12 znajduje się głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego. A wieloletni wegetarianie są podatni na niedobory witaminy B12 i muszą przyjmować suplementy.

Ponadto suplementacja astaksantyny, sezaminy, kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) i innych nieistotnych składników odżywczych nadal przynosi pewne korzyści.

Jeśli pozyskiwanie ich z pożywienia jest stosunkowo trudne, możemy również wybrać suplementy. Na przykład ludzie, którzy są zestresowani i mają słabą jakość snu, mogą uzupełniać sezaminę i GABA; a ludzie, którzy pracują za dużo i mają podrażnione oczy, mogą suplementować astaksantynę.

Lin wskazał, że zaletą suplementów witaminowych i innych składników odżywczych jest to, że mogą szybko uzupełnić potrzebne skuteczne dawki, a gdy ludzie naprawdę mają trudności z ulepszeniem swojej diety, mogą uzyskać potrzebne składniki odżywcze z suplementów.

Podkreślił jednak, że „nie możesz myśleć, że nie musisz mieć zbilansowanej diety, jeśli przyjmujesz suplementy”.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

2 komentarze

  1. Lepiej nie czytać takich przedruków z jakiegoś murikańskiego żul-nala który wmawiał, że dekokty na c19 są extra skuteczne. A teraz mędrkują nad witaminami. Może na blogu dowiemy się z jakiegoś przedruku, że wid D-3 też jest zła ?
    Santa- poszukaj na YT nagrań dr Czerniaka, dr Jaśkowskiego czy Jurka Zięby szczególnie 3 bestsellerowe książki pt. Czego ci lekarz nie powie.

Napisz Komentarz

Exit mobile version