Światowe Forum Ekonomiczne (WEF) od lat promuje ideę , że „zdrowa dieta” i „zrównoważona” żywność, taka jak owady, powinny być wprowadzane do globalnego systemu żywnościowego, aby ratować planetę.
Ci samozwańczy projektanci przyszłości wzywają do zresetowania systemu żywnościowego, aby zmniejszyć wpływ obecnej produkcji żywności na środowisko i rozwiązać problem głodu na świecie. Próbują przekonać ludzi do jedzenia robaków .
Ostatnią oznaką rozpoczęcia hodowli owadów jest to, że południowoafrykański inżynier chemik o nazwisku Wendy Vesela znalazł sposoby na przekształcenie kolczastych zielonych i czarnych gąsienic w mąkę, którą można wykorzystać w herbatnikach, batonach proteinowych ze słodkiej czekolady, płatkach zbożowych lub koktajlach.
Vesela twierdził, że jadalne robaki i robaki są „zdrowszą opcją białka”.
Powiedziała, że ludzie niechętnie jedzą owady, ale zmielone i zapakowane w batony białkowe lub inne produkty spożywcze – ludzie uważają je za „naprawdę pyszne”.
Robak Czekolada
AFP rozmawiał z dietetykiem Mpho Tshukudu, który powiedział, że jedzenie owadów jest lepszym źródłem białka.
„Jest bogaty w białko, niezbędne tłuszcze i minerały, zwłaszcza żelazo. Ma więcej żelaza niż najdroższy stek” – powiedział Tshukudu.
Vesela powiedziała, że planuje rozszerzyć swoją działalność, ponieważ oczekuje się, że popyt na jadalne owady wzrośnie w związku z inflacją, która sprawi, że mięso stanie się dla wielu nieopłacalne.
W obliczu rekordowo wysokich cen i zbliżających się niedoborów żywności Fundacja Rockefellera ostrzegła niedawno, że na horyzoncie pojawia się „ogromny, natychmiastowy kryzys żywnościowy”.
Jeden z komentatorów artykułu AFP stwierdził: „Jest to wspólny wysiłek, aby ludzie zjadali robaki, a nie białko zwierzęce”.