Świat stoi obecnie w obliczu spowodowanej przez człowieka katastrofy żywnościowej. Osiąga ona poziom kryzysowy…

Obecna polityka w wielu częściach świata stawia na zmianę klimatu jako priorytet w realizacji zielonego nowego ładu. Tymczasem taka polityka przyczyni się do tego, że dzieci będą umierały z powodu ciężkiego niedożywienia z powodu zepsutych systemów żywnościowych, z brakiem żywności i wody, stresem, niepokojem, strachem i niebezpieczną ekspozycją na chemikalia.

Więcej negatywnej presji na rolników i system żywnościowy to proszenie się o katastrofę. Układ odpornościowy wielu osób, zwłaszcza dzieci, stracił swoją odporność i osłabł zbyt mocno, co wiąże się z wysokim ryzykiem zatruć, infekcji, chorób niezakaźnych i zakaźnych, zgonów i bezpłodności.

Holenderscy rolnicy, z których wielu stanie w obliczu kryzysu kosztów utrzymania po 2030 roku, postawili na swoim. Popiera ich coraz większa liczba rolników i obywateli na całym świecie.

To nie rolnicy są najcięższymi trucicielami środowiska, ale przemysł, który wytwarza produkty potrzebne do rewolucji technokracji do zielonej energii, eksploracji danych i sztucznej inteligencji. W miarę jak kolejne plany WEF są wałkowane przez polityków, rosną nierówności i narastają konflikty na całym świecie.

Silna rewolta rolników w Holandii jest wezwaniem do pilnego przejścia do świata zorientowanego na ludzi, wolnego i zdrowego, z pożywną żywnością uprawianą i zbieraną w poszanowaniu naturalnych procesów. Współpraca zwykłych ludzi na całym świecie wzrasta, aby zapobiec masowej katastrofie głodu spowodowanej planem scjentyzmu i technokracji, aby rządzić i kontrolować świat przez niewybieralnych naukowców i elity.

Dosyć jedzenia, problemem jest dostęp do jedzenia

Rolnicy na całym świecie zwykle wytwarzają  wystarczającą ilość kalorii  (2800) na osobę (podczas gdy 2100 kalorii dziennie wystarczy), aby utrzymać populację liczącą od dziewięciu do dziesięciu miliardów ludzi na całym świecie. Ale wciąż ponad  828 milionów  ludzi każdego dnia ma za mało do jedzenia. Problemem nie zawsze jest jedzenie; to jest dostęp. ONZ, która w 2015 r. napisała w Celach Zrównoważonego Rozwoju, cel 2: Brak głodu i niedożywienia dla wszystkich w 2030 r  . nie zostanie osiągnięty

W historii wiele razy klęski żywiołowe lub katastrofy spowodowane przez człowieka prowadziły do ​​braku bezpieczeństwa żywnościowego przez dłuższy czas, skutkując głodem, niedożywieniem (niedożywieniem) i śmiertelnością. Pandemia Covid-19 pogorszyła sytuację. Od początku globalnej pandemii szacunki dotyczące dostępu do żywności pokazują, że brak bezpieczeństwa żywnościowego prawdopodobnie  podwoił się, jeśli nie potroił   w niektórych miejscach na świecie. 

Co więcej, podczas pandemii głód na świecie wzrósł do  150 milionów  i obecnie dotyka 828 milionów ludzi, z czego 46 milionów jest na skraju śmierci głodowej, boryka się z nadzwyczajnym poziomem głodu lub jeszcze gorzej. W najbardziej dotkniętych miejscach oznacza to głód lub warunki podobne do głodu. Co najmniej 45 milionów dzieci cierpi na wyniszczenie, które jest najbardziej widoczną i poważną formą niedożywienia, potencjalnie zagrażającą życiu. 

Ponieważ światowe ceny żywności i nawozów już osiągają niepokojąco wysokie poziomy, utrzymujące się skutki pandemii, siły polityczne mające na celu realizację celów związanych ze zmianami klimatu oraz wojna rosyjsko-ukraińska budzą  poważne obawy  o bezpieczeństwo żywnościowe zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. 

Świat stoi w obliczu kolejnego gwałtownego wzrostu niedoborów żywności, co powoduje, że coraz więcej rodzin na całym świecie jest narażonych na poważne niedożywienie. Społeczności, które przetrwały poprzednie kryzysy, są bardziej podatne na nowy wstrząs niż wcześniej i będą kumulować jego skutki, pogrążając się w głodzie (ostry głód i gwałtowny wzrost śmiertelności).

Ponadto wzrost gospodarczy i rozwój narodów obecnie spowalnia z powodu braku siły roboczej z powodu gwałtownego spadku dobrostanu i wyższych wskaźników śmiertelności. 

W  związku z nowymi limitami azotu, które wymagają od rolników radykalnego ograniczenia emisji azotu nawet o 70 procent w ciągu najbliższych ośmiu lat, dziesiątki tysięcy holenderskich rolników wystąpiło w proteście przeciwko rządowi. 

Rolnicy będą zmuszeni zużywać mniej nawozów, a nawet zmniejszać pogłowie bydła, w niektórych przypadkach  nawet do 95%. W przypadku mniejszych gospodarstw rodzinnych osiągnięcie tych celów będzie niemożliwe. Wielu zostanie zmuszonych do zamknięcia, w tym osoby, których rodziny uprawiają ziemię od ośmiu pokoleń. 

Ponadto znaczny spadek i ograniczenia holenderskich rolników będą miały ogromne reperkusje dla globalnego łańcucha dostaw żywności. Holandia jest drugim co do wielkości eksporterem produktów rolnych na świecie po Stanach Zjednoczonych. Mimo to rząd holenderski realizuje swój program dotyczący zmian klimatycznych, podczas gdy obecnie nie ma prawa wspierającego jego wdrożenie, a nie zmienią się one znacząco w zakresie głównego zanieczyszczenia powietrza na naszej planecie. Modele użyte do podjęcia decyzji rządu holenderskiego są przedmiotem dyskusji uznanych  naukowców

W żadnym komunikacie holenderscy politycy nie uwzględnili skutków swojej decyzji o złamaniu najważniejszego celu porozumienia ONZ:  zakończenia głodu, braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w 2030 roku

Niestety  Sri Lanka , kraj, którego przywódca polityczny wprowadził politykę zerowej emisji azotu i CO2, boryka się obecnie z problemami gospodarczymi, poważnym głodem i trudnościami w dostępie do żywności w wyniku politycznej decyzji, że rolnikom nie wolno używać nawozów i pestycydów. Jednak politycy odpowiedzialni za emisje azotu/zmiany klimatu w innych krajach prowadzą tę samą zieloną politykę. 

Co więcej, eksperci  ostrzegają, że upały, powodzie, susze, pożary i inne katastrofy sieją spustoszenie gospodarcze, a jeszcze gorsze.  W mediach pojawiły się informacje o niedoborach  żywności  i  wody.

Ponadto australijscy eksperci ogłaszają ryzyko  wybuchu choroby wirusowej u  bydła. Może to spowodować uderzenie w australijską gospodarkę o wartości 80 miliardów dolarów i jeszcze bardziej realne problemy z łańcuchem dostaw. Niezliczone przedsiębiorstwa i producenci bankrutują. Emocjonalne żniwo, z którym muszą się zmierzyć, aby uśpić swoje zdrowe stada, jest ogromne i trudne do zniesienia. To zmusza  więcej rolników do zakończenia życia. 

Miejmy nadzieję, że potrzeba  przeprosin duńskiego rządu, ponieważ raport śledczy w sprawie uboju ponad 15 milionów norek w listopadzie 2020 roku skrytykował akcję, która doprowadziła do wprowadzenia w błąd hodowców norek i opinii publicznej oraz wyraźnie nielegalnych instrukcji dla władz, pomóc politykom ponownie rozważyć tak drastyczne środki wobec rolników.

Na całym świecie narastają protesty rolników, wspierane przez coraz więcej obywateli, którzy sprzeciwiają się kosztownym mandatom zmian w „zielonej polityce”, które już przyniosły ogromne nieszczęścia i niestabilność. 

Na konferencji ministerialnej ds. bezpieczeństwa żywnościowego 29 czerwca 2022 r. sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres ostrzegł, że pogłębiające się niedobory żywności mogą doprowadzić do  globalnej „katastrofy”.

Niedożywienie odpowiedzialne za bardziej zły stan zdrowia niż jakakolwiek inna przyczyna

Zwiększone ryzyko niedoborów żywności i wody, przed którymi stoi teraz świat, doprowadzi ludzkość do krawędzi. Głód to wielogłowy potwór. Przez dziesięciolecia walka z głodem na świecie stała się  kwestią polityczną  w sposób, w jaki nie mogło być w przeszłości. Użycie autorytarnej władzy politycznej doprowadziło do katastrofalnej polityki rządu, uniemożliwiając milionom ludzi zarabianie na życie. Przewlekły głód i powtarzające się zjadliwe klęski głodu muszą być postrzegane jako moralnie oburzające i politycznie nie do zaakceptowania, twierdzą Dreze i Sen w  Hunger and Public Action , opublikowanym w 1991 roku.

 „Dla tych, którzy znajdują się na szczycie drabiny społecznej,  zakończenie głodu  na świecie byłoby katastrofą. Dla tych, którzy potrzebują taniej siły roboczej, głód jest podstawą ich bogactwa, jest atutem” – napisał dr George Kent w 2008 roku w eseju „ Korzyści z głodu na świecie ”. 

Na niedożywienie wpływa nie tylko niedobór żywności i wody, ale także narażenie na skrajny stres, strach, niepewność bezpieczeństwa i żywności, czynniki społeczne, chemikalia, mikroplastik, toksyny i nadmierną medykalizację. Żaden kraj na świecie nie może sobie pozwolić na przeoczenie tej katastrofy we wszystkich jej formach, która dotyka głównie dzieci i kobiety w wieku rozrodczym. Na całym świecie ponad  3 miliardy ludzi nie może sobie pozwolić na zdrową dietę. A to stoi w sprzeczności z tym, co wielu ludzi uważa za problem kraju o niskich dochodach.

Jeszcze  przed wybuchem pandemii Covid-19  około 8% populacji w Ameryce Północnej i Europie nie miało regularnego dostępu do pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia. Jedna trzecia kobiet w wieku rozrodczym cierpi na anemię, podczas gdy 39% dorosłych na świecie ma nadwagę lub jest otyłych. Każdego roku około 20 milionów dzieci rodzi się z niedowagą. W 2016 roku 9,6% kobiet miało niedowagę. Na całym świecie w 2017 r. 22,2% dzieci poniżej piątego roku życia miało zahamowanie wzrostu, podczas gdy niedożywienie wyjaśnia około 45% zgonów wśród dzieci poniżej piątego roku życia.

Jak stwierdził Lawrence Haddad, współprzewodniczący  niezależnej grupy ekspertów Global Nutrition Report : „Żyjemy teraz w świecie, w którym niedożywienie jest nową normą. To świat, który wszyscy musimy uważać za całkowicie nie do przyjęcia”. Podczas gdy niedożywienie jest głównym motorem chorób, z prawie 50% zgonów spowodowanych chorobami niezakaźnymi związanymi z odżywianiem w 2014 r., przeznaczono tylko 50 milionów dolarów dofinansowania. 

Niedożywienie we wszystkich swoich formach nakłada niedopuszczalnie wysokie koszty – bezpośrednie i pośrednie – na jednostki, rodziny i narody. Szacowany wpływ chronicznego niedożywienia  800 milionów ludzi na światową gospodarkę może wynieść nawet  3,5 biliona dolarów rocznie, jak stwierdzono w Globalnym Raporcie Żywienia z 2018 roku. i chorób niezakaźnych można zapobiegać dzięki odpowiedniemu odżywianiu.

Będzie to znacznie więcej w tym cennym momencie, ponieważ populacja gwałtownie wzrasta pod względem nadmiernej śmiertelności i chorób niezakaźnych wśród osób w wieku produkcyjnym, jak ostatnio wykazały firmy  ubezpieczeniowe.

Głód powoduje skutki międzypokoleniowe

Głód jest powszechnym stanem, w którym duży odsetek ludzi w kraju lub regionie ma niewielki lub żaden dostęp do odpowiednich zapasów żywności. Europa i inne rozwinięte części świata w większości wyeliminowały głód, chociaż powszechne klęski głodu, które zabiły tysiące i miliony ludzi, są znane z historii, takie jak głód ziemniaczany w Holandii w latach 1846-1847, zima holenderskiego głodu 1944-1945 i głód w Chinach 1959-1961. 

Ten ostatni był najpoważniejszym głodem zarówno pod względem czasu trwania, jak i liczby dotkniętych nim ludzi (600 milionów i około 30 milionów zgonów) i doprowadził do powszechnego niedożywienia chińskiej populacji w latach 1959-1961. Obecnie Afryka Subsaharyjska i Jemen to kraje, w których występuje głód. 

Niestety, globalna destabilizacja, głód i masowa migracja szybko nasilają się, a   jeśli nie podejmiemy działań dzisiaj, należy spodziewać się większej liczby klęsk głodowych .

Badania epidemiologiczne  Barkera  , a później  Halesa  wykazały związek między dostępnością żywienia w różnych stadiach ciąży i pierwszych latach życia a chorobami w późniejszym życiu. Ich badania wykazały, że osoby z zespołem metabolicznym i chorobami sercowo-naczyniowymi były często małe przy urodzeniu. Coraz więcej badań potwierdza rolę mechanizmów żywieniowych wpływających na ekspresję genów. Nawet okres przed ciążą może mieć wpływ na późniejsze ryzyko wystąpienia insulinooporności lub innych powikłań płodu. 

Jak wykazano w  badaniu z udziałem 3000 uczestników  w północnych Chinach, prenatalna ekspozycja na głód znacznie zwiększyła hiperglikemię w wieku dorosłym w dwóch kolejnych pokoleniach. Nasilenie głodu podczas rozwoju prenatalnego wiąże się z ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkrycia te są zgodne z modelami zwierzęcymi, które wykazały wpływ prenatalnego stanu odżywienia na zmiany neuroendokrynne, które wpływają na metabolizm i można je zaprogramować tak, aby przekazywały fizjologicznie przez wiele pokoleń, zarówno przez pokolenia męskie, jak i żeńskie. Wczesne życie Szok zdrowotny  może powodować zmiany epigenetyczne u ludzi, które utrzymują się przez całe życie, wpływają na  śmiertelność w podeszłym wieku i mają wielopokoleniowe efekty. W zależności od tego, w którym trymestrze płód jest narażony na brak pożywienia, a nawet sam stres, pokrewna choroba w późniejszym życiu może obejmować między innymi schizofrenię, ADHD, niewydolność nerek i nadciśnienie. Inne badania nad narażeniem ludzi na głód dostarczyły dowodów na zmiany w układzie hormonalnym i prenatalnej ekspresji genów w  układach rozrodczych .

Skutki okresów głodu lub niedożywienia zaobserwowano głównie u osób o niskich dochodach społeczno-ekonomicznych. Jednak  w 2016 r. co trzecia osoba  na świecie cierpiała na jakąś formę niedożywienia. 70% głodujących to kobiety i dzieci. Nie ma wątpliwości, że niedożywienie wzrosło w ciągu ostatnich sześciu lat. U najbardziej wrażliwych nasilały się karłowatość i marnotrawstwo  . Dwoje na troje dzieci nie jest karmionych minimalną zróżnicowaną dietą, której potrzebują, aby rosnąć i rozwijać się w pełni. 

Głodni ludzie w krajach takich jak Sri Lanka, Haiti, Armenia i Panama są wierzchołkiem góry lodowej, otwierając oczy wielu obywateli na całym świecie na szybko narastający problem w wyniku blokad, mandatów i przymusowej polityki w zakresie zmian klimatycznych, susza i wojna na Ukrainie.

Obywatele świata od lat borykają się z:  nadmierną śmiertelnością , szybkim spadkiem niepłodności i porodów z zagrożeniem  praw człowieka dla kobiet i kolejnymi chorobami. 

Szokujące raporty ONZ i WHO potwierdziły, że zdrowie ludzi i środowiska spada. Świat cofa się  w kwestii eliminacji głodu i niedożywienia. Prawdziwe niebezpieczeństwo polega na tym, że w nadchodzących miesiącach liczby te będą jeszcze rosły.

Prawda jest taka, że  ​​centra innowacji żywnościowych, mieszkania żywnościowe  (rolnictwo pionowe), sztuczne mięso oraz manipulacje genami i umysłem nie będą w stanie poradzić sobie z przygnębiającym stanem, przed którym stoi ludzkość.

Polityka Zero-Covid zagroziła   istnieniu ludzkości. Szczepionki przeciw Covid-19 niosące ryzyko szkód  zostały wprowadzone nawet dla dzieci poniżej piątego roku życia, mało zagrożone ciężką chorobą, ale niedożywienie, które  znacznie zwiększa podatność na główne choroby zakaźne u ludzi, nie zostało wyeliminowane. 

Konflikty narastają na całym świecie, zwiększając niestabilność. Obywatele nie będą już akceptować polityki bez wyraźnej analizy kosztów szkód i korzyści.

Musimy działać już teraz, aby natychmiast obniżyć ceny żywności i paliw, wspierając rolników i skuteczne systemy żywnościowe w zakresie pożywnej żywności, aby leczyć najbardziej niedożywionych (dzieci i kobiety w wieku rozrodczym) w populacji. 

Miejmy nadzieję, że powróci zasada Hipokratesa: „Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem”.

Wiadomości ze świata

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Jeden komentarz

  1. „Świat stoi obecnie w obliczu spowodowanej przez człowieka katastrofy żywnościowej” – nie przez człowieka tylko przez syjonistów. Trzeba ostro wziąć się za gwałcicieli ludzkości, ekonomii i gospodarki (Lary Fink, szwab, gates, rokefeler, rotszyld i wielu innych powiązanych i spiskujących). Im więcej takich raportów tym lepiej, sędziowie Międzynarodowego Trybunału Karnego nie będą mieli wyjścia i nie będą mogli stchórzyć, a będą musieli skazać zbrodniarzy NWO. Konfiskata ich majątku jako kara i przekazanie tych pieniędzy na eliminację głodu to są wyzwania na już. Potem, albo i jednocześnie skazanie wszystkich krajowych zbrodniarzo-wasali.

Napisz Komentarz

Exit mobile version