Inflacja żywności w Stanach Zjednoczonych skoczyła do najwyższego poziomu od ponad czterech dekad, kładąc większy nacisk na amerykańskich konsumentów, podczas gdy produkcja rolna w tym kraju spadła po suszach.

„Z tego samego miesiąca rok temu indeks cen PCE [Wydatki na konsumpcję osobistą] za sierpień wzrósł o 6,2 proc. Ceny towarów wzrosły o 8,6 proc., a ceny usług o 5 proc. Ceny żywności wzrosły o 12,4 proc., a ceny energii o 24,7 proc. Wyłączając żywność i energię, wskaźnik cen PCE wzrósł o 4,9 procent w porównaniu z rokiem poprzednim” – podał komunikat prasowy BEA z 30 września . 12,4 proc. roczny wzrost cen żywności to największa podwyżka od lutego 1979 r.

W ujęciu miesięcznym ceny żywności wzrosły o 0,8 proc., a ceny energii spadły o 5,5 proc. Indeks cen PCE po wyłączeniu żywności i energii wzrósł w sierpniu o 0,6 proc.

Wcześniej dane amerykańskiego Biura Statystyki Pracy pokazały, że 12-miesięczne ceny żywności wzrosły w sierpniu o 11,4 proc. W styczniu 2021 r., kiedy prezydent Joe Biden objął władzę, roczna inflacja żywności wyniosła 3,8 proc.

Inflacja żywności się rozpędzą

Ceny białego chleba w amerykańskich miastach wzrosły średnio z 1,467 USD za funt w sierpniu 2021 r. do 1,756 USD za funt w sierpniu 2022 r., co stanowi wzrost o 19,7 proc.

W tym okresie ceny mielonej wołowiny wzrosły o 10,5 procent z 4,468 USD za funt do 4,937 USD, ceny świeżych całych kurczaków wzrosły o 27,6 procent z 1,472 USD za funt do 1,879 USD, a ceny jaj wzrosły o 82,3% z 1,709 USD za tuzin do 3,116 USD.

Badanie przeprowadzone przez University of Michigan wykazało, że trzech na czterech Amerykanów w wieku od 50 do 80 lat zostało dotkniętych rosnącymi cenami artykułów spożywczych, a jeden na trzech radzi sobie z mniej pożywną dietą.

Sondaż Rasmussen Reports opublikowany w sierpniu wykazał , że 63 procent Amerykanów zmieniło swoje nawyki żywieniowe z powodu rosnących kosztów żywności. Wśród osób zarabiających mniej niż 30 000 USD rocznie liczba ta wynosiła 75 procent.

Rolnictwo ogłasza alarm

Pogłębieniem kryzysu rosnących cen żywności są spodziewane słabe zbiory w amerykańskim sektorze rolnym. Kraj borykał się z uporczywą suszą przez całe lato, która dotykała stany w Pasie Zbożowym, które odnotowały znaczne zmniejszenie zbiorów z powodu braku wody.

12 września Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych obniżył swoje szacunki krajowej produkcji kukurydzy do 13,9 miliarda buszli, czyli o 8 procent mniej w porównaniu z całkowitymi zbiorami w zeszłym roku.

wywiadzie dla The Washington Post na początku września meteorolog z USDA, Brad Rippey, powiedział, że susza pochłonęła 40 procent powierzchni Stanów Zjednoczonych w ciągu ostatnich 101 tygodni.

„Pszenica jara, pszenica durum, jęczmień [na północnym wschodzie] – zostały właśnie zbite w 2021 roku. W przypadku niektórych z tych upraw były to najniższe plony, jakie widzieliśmy od lat 80.” – powiedział Rippey.

„Największe skutki w tym roku dotyczyły Środkowych i Południowych Wielkich Równin – Nebraski na południe przez Teksas – a dwie duże uprawy, które w tym roku ucierpiały, to sorgo zbożowe [głównie używane na paszę dla zwierząt] i bawełna”.

Wiosenne sadzenie pszenicy ucierpiało z powodu suchych warunków w regionach produkcyjnych. W rozmowie z mediami Katie Cahill, rzeczniczka Kalifornijskiej Komisji ds. Ryżu, powiedziała, że ​​produkcja ryżu w Kalifornii wynosi około 50 procent normalnej rocznej produkcji.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Napisz Komentarz

Exit mobile version