Od stycznia z handlowej mapy Łodzi znika piekarnia Rogal, która mieści się przy ul. Stawowej. Choć jej właściciele pieką i sprzedają chleb od 42 lat, to są zmuszeni zamknąć firmę, gdyż nie są w stanie udźwignąć podwyżek cen gazu. Od stycznia płaciliby za niego aż dziesięć razy więcej niż obecnie.

POLECAMY: Z wrocławskiego Rynku znika jedna z najstarszych restauracji w mieście

Właściciel piekarni poinformował, że z końcem roku kończą działalność, która trwała od 42 lat.

Jak wynika z informacji przekazanych przez właściciela lokalnym mediom bezpośrednią przyczyną likwidacji przedsiębiorstwa, są rosnące ceny gazu obecnie płacę miesięcznie 6 tys. zł, natomiast od stycznia miałoby to być aż dziesięć razy więcej, czyli 60 tys. zł.

Andrzej Wolski, właściciel piekarni Rogal w swojej rozmowie z lokalnymi mediami podkreślił, że pomimo wypiekania chleba zgodnie z recepturami, które przekazał mu tata gdzie ciasto pszenne musi rosnąć przez kilka godzin, a nie 15 czy 30 minut, jak w przypadku polepszaczy, które są coraz powszechniej stosowane, musi zamknąć piekarnię, ponieważ nie stać go na poniesienie tak wysokich rachunków za gaz.

POLECAMY: Czy Polaków czeka pożegnanie z krajowymi wyrobami?

Wcześniej w Łodzi została zamknięta również łódzka piekarnia Wroński, która produkcję chleba rozpoczęła jeszcze przed II wojną.

Zamyka się cukiernia w Łodzi

Łódź traci także cukiernię Wasiakowie, która ma główną siedzibę w Kutnie, ale od kilku lat w stolicy województwa miała sklep przy ul. Traugutta. O swojej decyzji właściciele cukierni poinformowali łodzian w mediach społecznościowych.

– Po wielu rozważaniach, wyliczeniach i rozmowach podjęliśmy bardzo trudną decyzję – napisali właściciele. – Z końcem roku zamykamy naszą cukiernię w Łodzi na ul. Traugutta. Rosnące koszty utrzymania lokalu spowodowały, że na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie prowadzić działalności w Łodzi. I chociaż jest to smutna wiadomość, tak bardzo, bardzo chcemy podziękować wszystkim Wam za te 8,5 roku. Przez ten czas przygotowaliśmy dla Was ponad 400 różnych smaków lodów, spełnialiśmy wasze lodowe marzenia, eksperymentowaliśmy z połączeniami smaków, formami deserów i wegańskimi smakami lodów.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version