Ceny papryki rosną bardzo szybko i internauci skarżą się na to, że wkrótce może stać się ona artykułem luksusowym. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na prośbę jednej ze swoich obserwatorek, dlaczego cena papryki jest tak wysoka w obecnej chwili oraz podzieliła się swoją opinią na temat tego, kiedy sytuacja może ulec poprawie.

Katarzyna Bosacka jest prezenterką programu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, gdzie zajmuje się tematyką żywnościową i przez wiele lat pomaga Polakom dokonywać świadomych wyborów żywieniowych podczas zakupów spożywczych. Dodatkowo, jest aktywna w mediach społecznościowych, a jej konto na Instagramie obserwuje ponad 100 tysięcy użytkowników. Wiele postów Katarzyny Bosackiej przyciąga uwagę internautów. Tym razem dziennikarka postanowiła wyjaśnić swoim fanom, dlaczego ceny papryki w ostatnim czasie osiągają rekordowe wartości.

Ile kosztuje papryka?

W chwili obecnej, ceny papryki osiągają rekordowo wysokie wartości. Jedna z fanek ekspertki ds. żywności, która mieszka w Warszawie, zwróciła się do niej z pytaniem na temat aktualnych kosztów tego popularnego warzywa. Kobieta zrobiła porównanie cen poszczególnych rodzajów papryki.

  • za 1 kg żółtej z Turcji trzeba zapłacić 38,99 zł
  • za 1 kg czerwonej z Hiszpanii – 32,99 zł
  • za 1 kg zielonej również z Hiszpanii – 29,99 zł
  • a papryka Ramiro kosztuje aż 59,96 zł za kg

Dlaczego papryka jest tak droga? „Po pierwsze inflacja”

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że ceny papryki są obecnie bardzo wysokie z dwóch powodów: inflacji oraz wojny na Ukrainie, która wpłynęła na ograniczenie produkcji w krajach europejskich. Wiele krajów zmniejszyło produkcję przez wzrost kosztów energii, co wpłynęło na wzrost cen warzyw i owoców, a nie tylko papryki.

Jednak Katarzyna Bosacka zachęca do optymizmu, mówiąc, że sytuacja już wkrótce powinna się poprawić, ponieważ polska papryka jest najtańsza w okresie letnim. Zaleca również sięganie po warzywa sezonowe, które są tańsze i łatwiej dostępne.

Internauci zniesmaczeni. „To już przesada”

W komentarzach pod postem Katarzyny Bosackiej nie zabrakło oburzenia i rozczarowania. Internauci zwrócili uwagę na to, że wysokie ceny warzyw, zniechęcają konsumentów do ich regularnego nabywania. – Proszę mi teraz powiedzieć jak przy takich cenach jeść pięć porcji owoców i warzyw codziennie? Pensje są na poziomie sprzed covida, wojny i inflacji – zauważyła jedna z internautek.

Jak przekonać ludzi, by jedli mnie mięcha i wędlin, skoro ekonomia jest jaka jest.
Przy tych cenach po prostu nie kupuje papryki, bo to już przesada!

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Napisz Komentarz

Exit mobile version