Minister rolnictwa i suwerenności żywnościowej we Włoszech, Francesco Lollobrigida, chce wprowadzić dyscyplinę wśród włoskich restauracji na całym świecie. W wywiadzie prasowym stwierdził, że jest znużony restauracjami, które podobno są włoskie, ale korzystają z zagranicznych produktów oraz kucharzami, którzy nie potrafią gotować w stylu włoskim i są przedmiotem drwin.
Według ministra, konieczne jest opracowanie zasad ochrony oryginalnej włoskiej gastronomii na całym świecie i jej standardów. Zasady te będą miały na celu określenie wymagań, jakie muszą spełnić restauracje, aby mogły być uznane za prawdziwie włoskie.
POLECAMY: Włoskie restauracje w Wielkiej Brytanii usunęły pomidory ze swoich dań z uwagi na ich cenę
Minister Lollobrigida oświadczył, że rząd pracuje nad nowym projektem, który wkrótce zostanie wprowadzony. Wskazał również na potrzebę walki z masowym marketingowym zjawiskiem, polegającym na nadawaniu zagranicznym produktom włoskich nazw, aby sugerować ich pochodzenie z Włoch. Wykorzystywane są do tego słowa, wizerunki oraz odniesienia geograficzne.
Zjawisko to określa się jako „Italian sounding” (włoskie brzmienie) i eksperci szacują, że roczne obroty z sfałszowaną włoską żywnością na świecie wynoszą 55 miliardów euro. Minister Lollobrigida zadeklarował, że rząd będzie zwalczał ten proceder wszędzie, także w restauracjach, ponieważ szkodzi to firmom i obywatelom Włoch.
Minister Lollobrigida zaznaczył, że praktyka nadawania zagranicznym produktom włoskich nazw, czyli „Italian sounding”, przynosi szkodę firmom i obywatelom Włoch. Według ekspertów, roczne obroty z sfałszowaną włoską żywnością na świecie wynoszą 55 miliardów euro. Dlatego rząd będzie zwalczał ten proceder wszędzie, także w restauracjach.