Wiele mediów w Polsce i za granicą ostatnio porusza temat robaków w jedzeniu. Warto zauważyć, że spożywanie owadów było powszechne jeszcze przed tym, zanim stało się to modne. Wiele produktów spożywczych zawiera spreparowane ciała robaków, a istnieją sposoby, dzięki którym można to rozpoznać.

POLECAMY: Skittles nie nadają się do spożycia przez ludzi?

Suszone świerszcze i mąka z nich przygotowana są tematem na czasie, który budzi obrzydzenie u wielu osób. Jednak warto zauważyć, że spożywanie robaków w jedzeniu jest praktykowane od bardzo dawna. Dawniej robaki nie były jednak dostępne w takiej formie, jak produkty, które obecnie są dopuszczone do użytku przez Unię Europejską. Najczęściej występują w postaci spreparowanych ciał owadów i innych zwierząt, które są popularnymi konserwantami.

POLECAMY: Co działa się wczoraj w Polsce i na świecie, o czym ściek głównego nurtu nie może powiedzieć

Faktycznie, konserwanty są powszechnie stosowane w produktach spożywczych, aby przedłużyć ich trwałość i zapobiec zepsuciu. W celu wykrycia obecności robaków w jedzeniu, warto dokładnie czytać etykiety produktów i zwracać uwagę na symbole danych konserwantów. Szczególną uwagę warto zwrócić na daty ważności produktów oraz na sposób ich przechowywania, aby uniknąć zepsucia. Należy też uważnie czytać skład produktu i poszukiwać nazw robaków lub innych owadów w języku łacińskim, np. „Tenebrio molitor” (mącznik), „Gryllotalpa” (kretowina) czy „Locusta migratoria” (szarańcza). Warto również zwrócić uwagę na symbole dotyczące alergenów, ponieważ niektóre osoby mogą mieć uczulenie na składniki pochodzenia owadziego.

POLECAMY: Mąka ze świerszczy od dziś w Polskich sklepach

konserwanty są oznaczane literą „E” i kodem, który umożliwia ich rozpoznanie. Poniżej przedstawiam krótką ściągawkę, która może okazać się pomocna przy zakupach:

  • E200-E299: konserwanty
  • E300-E399: przeciwutleniacze
  • E400-E499: emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze
  • E500-E599: regulatory kwasowości, środki spulchniające, przeciwzbrylające
  • E600-E699: wzmacniacze smaku i zapachu
  • E900-E999: zagęszczacze, substancje słodzące, nośniki aromatów
  • E1000-E1599: substancje dodatkowe, takie jak skrobia, wosk pszczeli, kwas cytrynowy

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie konserwanty są robakami. W przypadku podejrzeń co do zawartości owadów w produkcie, zawsze warto sprawdzić dokładnie etykietę i poszukać informacji o składnikach pochodzenia owadziego.

POLECAMY: Rząd Morawieckiego podobnie jak Trzaskowski szykuje Polakom robaczane risotto

Poniżej przedstawiamy listę dobrych konserwantów oraz tych, na które trzeba uważać. Lista zawiera również wykaz robali, jakie dodawane są do żywności.

1. Nieszkodliwe dodatki:

E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475, E480

2. Podejrzane dodatki:

E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Niebezpieczne dodatki:

E102, E110, E120, E124

E120 = owad z gatunku Chonille scale (karminowy)

E904 = wydzieliny owadów łuskowców lakieru (szelaku).

4. Zaburzenie zdrowia:

* Zaburzenia jelitowe: E220, E221, E223, E224.

* Niestrawność: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, lody E407.

* Zaburzenia skóry: E230, E231, E232, E233

* Zniszczenie witaminy B12: E200

* Cholesterol: E320, E321

* Wrażliwość nerwów: E311, E312

* Gnicie ust: E330 jest najbardziej niebezpieczne (rakotwórcze) (zawarte np. w SCWEPPES LEMON, AROMASENF, MEZZO MIX, CRABBLE MEAT, BONBEL CHEES, MUSHROOMS w puszce)

5. Dodatki rakotwórcze:

E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239

UWAGA: E123 jest bardzo REAKTYWNY NA RAKA!!! Zakazany w USA i krajach WNP.

Zwróć szczególną uwagę na te dodatki w następujących produktach spożywczych: E123/E110, UWAGA!

(Gummi bears, TREETS, SMARTIES, żelki HARIBO, czekoladowe lentilki, budyń śmietankowy ZOTT, paluszki rybne IGLO, KRAFT dorahm z creme fraiche, KRAFT salami, serki do smarowania, budyń waniliowy E102, E110, gotowe sosy wszelkiego rodzaju).

6) UWAGA!!!

Z guanylanem i glutaminianem z serii E600, E605 – trucizna dla układu nerwowego

7. Aluminium:

E173 (barwnik – aluminium), E520 (stabilizatory – siarczan glinu), E521 (siarczan sodu – aluminium), E523 (siarczan amonu – aluminium), E554 (antykrzemionkowy krzemian glinu – sodu), E555 (krzemian glinu – potasu), E556 (krzemian glinu – wapnia), E598 (glinian wapnia).

Aluminium w wodzie pitnej: wodociągi stosują aluminium jako flokulant.

Źródło: Szpital Dziecięcy, Uniwersytet w Düsseldorfie, badania internetowe.

Ważne uzupełnienie:

NutraSweet, aspartam, a obecnie sprzedawany pod nazwą „AminoSweet”, jest bardzo niebezpieczny, a zwłaszcza w prawie wszystkich produktach light i napojach light! Dla własnego dobra unikaj spożywania tych produktów!

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Jeden komentarz

  1. A E150d? On ostatnio występuje we wszystkich produktach typu kola. Proszę o więcej takich artykułów.

Napisz Komentarz

Exit mobile version