Close Menu
Lega Artis – Blog – Najnowsze wiadomości z Polski i świata
    Kategorie
    • Aktualności z kraju
    • Wiadomości ze świata
    • Z ostatniej chwili
    • Motoryzacja
    • Prawo co dnia
    • Kwarantanna graniczna
    • Pracownik
    • Koronawirus COVID-19
    • Maski
    • Przedsiębiorca
    • Europa
    • Rosja
    • Szkoła
    • Ukraina
    • Zdrowie
    Najnowsze Wpisy
    Kosinika Kamysz gov

    Wspólnota czy podziały? Kosiniak-Kamysz broni Trzaskowskiego i jego wizji Polski

    19 maja 2025
    Wakacje 1

    Wakacje odwołane przez gorączkę? Nawet 50% rezygnacji z wyjazdów to efekt choroby

    19 maja 2025
    Ostatnie pokolenie trzask

    „Jest porozumienie”. Ostatnie Pokolenie zakończyło okupację sztabu Trzaskowskiego

    19 maja 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    Lega Artis – Blog – Najnowsze wiadomości z Polski i świataLega Artis – Blog – Najnowsze wiadomości z Polski i świata
    • Aktualności z kraju
    • Wiadomości ze świata
    • Motoryzacja
    • Prawo co dnia
    • Wydarzenia dnia
    Lega Artis – Blog – Najnowsze wiadomości z Polski i świata
    Home - Aktualności z kraju - Będą hodować jadalne robaki w blokach. Dostaną rządową dotację
    Aktualności z kraju

    Będą hodować jadalne robaki w blokach. Dostaną rządową dotację

    Ignacy Michałowski14 marca 20234 komentarze
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp
    Google News
    Google News
    moucni 3985537 1920

    Projekt SmartFood, który zajmuje się hodowlą jadalnych owadów na klatkach schodowych w polskich blokach, otrzymał dofinansowanie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Funduszy Norweskich. Organizatorzy projektu wybrali już konkretne adresy bloków w Polsce, gdzie rozpoczną eksperyment.

    Mąka ze świerszczy domowych została zatwierdzona przez Komisję Europejską do produkcji żywności, a wkrótce larwy pleśniakowca lśniącego mają również zostać dopuszczone do spożycia w UE. Eksperci ds. klimatu podkreślają, że żywność z owadów ma niską emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z innymi źródłami białka.

    Jednak wiele prawicowych polityków, w tym Patryk Jaki i Łukasz Meij, zdecydowało się na symboliczny protest, pokazując w mediach społecznościowych zdjęcia jedzenia mięsa.

    Okazuje się, że mimo kontrowersji, jakie wywołuje żywność z robaków, rządowa agencja w postaci Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (razem z Funduszami Norweskimi) przekazała 6,5 mln złotych na projekt SmartFood, który zajmuje się m.in. hodowlą jadalnych owadów na klatkach schodowych.

    „SmartFood jest […] elementem Żywego Laboratorium Miejskiego, co oznacza, że decyzja, czy hodować jadalne owady na klatce schodowej należy tylko i wyłącznie do zainteresowanych i w żaden sposób nie jest narzucana przez grantodawców. Chętni […] otrzymają […] wskazówki, jak wykorzystać efekty hodowli w codziennym życiu” — czytamy na Rzeczpospolitej.

    mealworms 4233227 1920
    Będą hodować jadalne robaki w blokach. Dostaną rządową dotację 5

    Projekt SmartFood jest innowacyjnym przedsięwzięciem, które ma na celu zmianę sposobu myślenia o produkcji i konsumpcji żywności w Polsce. Jego organizatorzy starają się zachęcić mieszkańców bloków do prowadzenia hodowli jadalnych owadów, które są bardzo bogate w białko i inne składniki odżywcze, a jednocześnie emitują niskie ilości gazów cieplarnianych.

    W ramach projektu SmartFood przeprowadzony zostanie eksperyment polegający na hodowli jadalnych owadów na klatkach schodowych w czterech blokach w Polsce, w tym trzech w Łodzi i jednym w Warszawie. Jednak hodowla owadów to tylko jedna z wielu inicjatyw, jakie obejmuje SmartFood. Projekt ma na celu zainspirowanie mieszkańców bloków do uprawy swoich warzyw i owoców oraz testowanie lokalnych instalacji fotowoltaicznych w blokach oraz systemu zbierania i wykorzystywania lokalnie dostępnej wody deszczowej.

    Projekt SmartFood to innowacyjne podejście do kwestii produkcji i konsumpcji żywności, które ma na celu zwiększenie samozaopatrzenia w żywność oraz ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Zdaniem organizatorów, SmartFood ma potencjał, aby stać się wzorem do naśladowania w Polsce i w innych krajach, które zmagają się z podobnymi problemami w zakresie produkcji i dystrybucji żywności.

    • Kosinika Kamysz gov
      Wspólnota czy podziały? Kosiniak-Kamysz broni Trzaskowskiego i jego wizji Polski
      Wspólnota, wartości chrześcijańskie, tradycja – te słowa padły z ust Władysława Kosiniaka-Kamysza, gdy mówił o Rafale Trzaskowskim. Czy lider PSL
    • Wakacje 1
      Wakacje odwołane przez gorączkę? Nawet 50% rezygnacji z wyjazdów to efekt choroby
      Coraz więcej Polaków odwołuje wakacyjne wyjazdy tuż przed terminem, a głównym powodem nie są już finanse czy zmiana planów. Z
    • Ostatnie pokolenie trzask
      „Jest porozumienie”. Ostatnie Pokolenie zakończyło okupację sztabu Trzaskowskiego
      W poniedziałek rano aktywiści klimatyczni z organizacji Ostatnie Pokolenie wtargnęli do siedziby sztabu wyborczego Rafała Trzaskowskiego, kandydata Koalicji Obywatelskiej na

    Mąka ze świerszczy

    Decyzja Komisji Europejskiej o zezwoleniu na stosowanie mąki ze świerszczy domowych oraz larw pleśniakowca lśniącego w produkcji żywności to krok w stronę bardziej zrównoważonej produkcji spożywczej. Zdaniem ekspertów od klimatu, żywność z owadów ma niską emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z innymi źródłami białka, co przyczynia się do zmniejszenia negatywnego wpływu produkcji spożywczej na środowisko.

    Projekt SmartFood, który zajmuje się hodowlą jadalnych owadów na klatkach schodowych, to inicjatywa wspierająca zrównoważoną produkcję spożywczą i ma na celu promowanie innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie rolnictwa miejskiego. W ramach projektu przeprowadzane są eksperymenty z hodowlą jadalnych owadów, uprawą warzyw i owoców, testowaniem lokalnych instalacji fotowoltaicznych oraz systemów zbierania i wykorzystywania wody deszczowej.

    Mimo że żywność z owadów wzbudza wciąż kontrowersje, ze względu na obawy konsumentów przed ich jedzeniem, to decyzje takie jak zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszczy w produkcji żywności oraz projekty promujące hodowlę jadalnych owadów w miastach mogą przyczynić się do zmiany postrzegania takiej żywności i przyspieszyć proces jej akceptacji przez konsumentów. Jednak, jak zauważa prof. Małgorzata Nowacka z SGGW, potrzeba czasu na wdrożenie tych zmian i dostosowanie oferty na rynku do potrzeb konsumentów.

    jadalne robaki owady robaki
    Google News Icon

    Obserwuj nasze artykuły na Google News

    Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

    Share. Facebook Twitter Email Telegram WhatsApp
    Ignacy Michałowski
    • Facebook
    • X (Twitter)

    Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

    4 komentarze

    1. fgghfngf on 14 marca 2023 16:30

      deszczowki nie mozna krasc bo jest prawo wodne
      co beda pily te biedne robaki plesniowe? nastapi wysyp grzybic, candida, nowotworow
      albo warzywa z welny mineralnej trzymane w piwnicy
      nie wiem moze nauka to kolejna religia, bierzcie i jedzcie cialo jego bo bedziecie w niebie
      powinno sie politykow eutanowac

      Reply
    2. 6mln lekką rączką na ideologię! on 14 marca 2023 17:17

      Ja proponuję podetkać pod nos kaczyńskiemu i morawieckiemu pełen talerz robaków i larw i sprawdzić ich miny. Zobaczyć czy zjedzą. Dotują z publicznego grosza to niech pokaż przykład w jedzeniu tych robaków i larw.

      Reply
    3. Celuna on 15 marca 2023 02:58

      Proponuję nakarmić nierząd na czele z Morawerem i Kaczyńskim. To skandal żeby takie rzeczy robić dla Polaków

      Reply
    4. Karola on 16 marca 2023 19:52

      ,Niech wszyscy politycy usiądą przy stole i pokażą nam jak się zajadają tymi karaczanami, które próbują nam wcisnąć

      Reply

    Napisz Komentarz Anuluj dodawanie

    Ostatnie Wpisy
    Wakacje 1

    Wakacje odwołane przez gorączkę? Nawet 50% rezygnacji z wyjazdów to efekt choroby

    19 maja 2025
    Nawrocki 01

    „Pożar w sztabie Trzaskowskiego”? Szef sztabu Nawrockiego ujawnia strategię PiS na II turę

    19 maja 2025
    Ogrzewanie

    Nie zgłosiłeś pieca do CEEB? Możesz zapłacić nawet 5000 zł kary

    19 maja 2025
    Reklama
    ADRES
    • 04-026 WARSZAWA
    • Aleja Stanów Zjednoczonych 51 lok 209a
    • 579 636 527
    • 22-266-86-18
    • KONTAKT@LEGAARTIS.PL

    Polecane witryny

    plotkosfera.pl

    newsnadzis.pl

     

    PRZYDATNE LINKI
    • Strona główna
    • O Nas
    • Nasi Autorzy
    • Strona Kancelarii
    • Mapa Strony
    • Regulamin Strony
    • Polityka Prywatności
    • Kontakt
    Copyright © Kancelaria Lega Artis 2025 NIP: 1251196142 - Zaufane wiadomości i Wiarygodne dziennikarstwo
    • Aktualności z kraju
    • Wiadomości ze świata
    • Motoryzacja
    • Prawo co dnia
    • Z ostatniej chwili

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.