Makarony we Włoszech podrożały w ciągu roku o 18%, mimo że ceny zbóż spadły – podaje Stowarzyszenie Producentów Rolnych Coldiretti.

POLECAMY: Włochy: Zakaz używania mąki z owadów do dań tradycyjnych typu pizza i makaron

Według stowarzyszenia, rok temu pszenica durum do produkcji makaronu kosztowała o 30% więcej niż obecnie.

POLECAMY: Do czerwca Kijów nie otrzyma obiecanego przez Włochy i Francję systemu obrony powietrznej

„Makaron otrzymuje się bezpośrednio z przetworzenia pszenicy z dodatkiem jedynie wody, dlatego nie ma podstaw do rozbieżności cenowych. Jednocześnie rozbieżność cenowa powiększa się i zagraża budżetom konsumentów i rolników” – napisano w raporcie.

Coldiretti przytoczył dane ze specjalnego Ministerstwa Przedsiębiorstw i Produktów „Made in Italy”, według których koszt kilograma makaronu w Mediolanie wynosi 2,3 euro, 2,2 w Rzymie i 1,49 euro w Palermo, „podczas gdy ceny pszenicy są prawie takie same na całym półwyspie, na poziomie 38 eurocentów za kilogram.”

Stowarzyszenie zauważa „anomalie” na rynku zbożowym, podkreślając, że Włochy stanęły w obliczu zjawisk spekulacyjnych w postaci „zdecydowanego wzrostu” importu zboża z Kanady. O problemach na rynku zbóż świadczy też decyzja Polski i Węgier o zablokowaniu importu pszenicy z Ukrainy, którą kwestionuje Komisja Europejska – pisze Coldiretti.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version