Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat larwy chrząszcza mącznika młynarka jako nowego produktu spożywczego. W ślad za tym Komisja Europejska umieściła owada w katalogu „nowej żywności”, otwierając drogę do popularności jadalnych owadów w Europie.

Nowa Żywność: Co Znajdziemy w Sklepach?

Larwy mącznika młynarka będą dostępne w sklepach spożywczych w postaci suszonej lub jako składnik różnych produktów spożywczych, takich jak ciastka, lizaki czy inne przekąski. Produkty te już zaczynają pojawiać się na rynku, zarówno w formie importowanej, jak i hodowanej w krajach Unii Europejskiej.

Mimo ekologicznych i zdrowotnych korzyści, jedzenie owadów wciąż budzi wątpliwości. W Europie konsumpcja owadów jest nowością, a wiele osób podchodzi do tego tematu z dystansem. Kluczowym wyznacznikiem sukcesu owadziej żywności będzie cena oraz zmiana nastawienia konsumentów.

Przyszłość Owadzich Produktów w Polsce

Na ten moment, w Polsce produkty z mącznika młynarka są wciąż niszą. Larwy chrząszcza są dostępne głównie jako pokarm dla gadów, ptaków i pająków. Możemy spodziewać się, że wkrótce pojawią się w polskich sklepach również produkty spożywcze dla ludzi.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Jeden komentarz

  1. Unię europejską trzeba zaorać. Tylko podatki, wysoki ceny, żarcie robaków. CO2, ETS. Hitlerówka realizuje plany globalistów

Napisz Komentarz

Exit mobile version