Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat larwy chrząszcza mącznika młynarka jako nowego produktu spożywczego. W ślad za tym Komisja Europejska umieściła owada w katalogu „nowej żywności”, otwierając drogę do popularności jadalnych owadów w Europie.

Nowa Żywność: Co Znajdziemy w Sklepach?

Larwy mącznika młynarka będą dostępne w sklepach spożywczych w postaci suszonej lub jako składnik różnych produktów spożywczych, takich jak ciastka, lizaki czy inne przekąski. Produkty te już zaczynają pojawiać się na rynku, zarówno w formie importowanej, jak i hodowanej w krajach Unii Europejskiej.

Mimo ekologicznych i zdrowotnych korzyści, jedzenie owadów wciąż budzi wątpliwości. W Europie konsumpcja owadów jest nowością, a wiele osób podchodzi do tego tematu z dystansem. Kluczowym wyznacznikiem sukcesu owadziej żywności będzie cena oraz zmiana nastawienia konsumentów.

Przyszłość Owadzich Produktów w Polsce

Na ten moment, w Polsce produkty z mącznika młynarka są wciąż niszą. Larwy chrząszcza są dostępne głównie jako pokarm dla gadów, ptaków i pająków. Możemy spodziewać się, że wkrótce pojawią się w polskich sklepach również produkty spożywcze dla ludzi.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

Jeden komentarz

  1. Unię europejską trzeba zaorać. Tylko podatki, wysoki ceny, żarcie robaków. CO2, ETS. Hitlerówka realizuje plany globalistów

Napisz Komentarz

Exit mobile version